You are here

Προκαλεί αντιδράσεις η μεταστέγαση ΥΠΕΣ

18/02/2020 10:46

Την αντίθεση του σε ότι αφορά την ακύρωση της απόφασης για μεταστέγαση σε κτίριο επί της λεωφόρου Μακαρίου, εκφράζει το προσωπικό του υπουργείου εσωτερικών που στεγάζεται στο κτίριο της Αρχιγραμματείας, χωρίς να αποκλείει τη λήψη δυναμικών μέτρων.

Σε υπόμνημα του προσωπικού προς τον υπουργό εσωτερικών και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου, το οποίο κοινοποιήθηκε στη βουλή, το προσωπικό εκφράζει απογοήτευση, ανησυχία και δυσαρέσκεια για την εξέλιξη.

Όπως αναφέρεται, η πολυαναμενόμενη μεταστέγαση ματαιώθηκε την τελευταία εβδομάδα πριν την υλοποίησή της, ακυρώνοντας ουσιαστικά, ένα σχεδιασμό πέραν των δύο χρόνων, χωρίς να δοθεί ουσιαστική εξήγηση/αιτιολογία για την αλλαγή της απόφασης.

Αντίθετα, σημειώνεται ότι «η απόφαση φαίνεται να μην έχει ληφθεί με ορθολογικά κριτήρια, όπως η επικινδυνότητα των κτιρίων, η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια του προσωπικού», κάτι για το οποίο εκφράζει ανησυχία το προσωπικό.

«Προτεραιότητα έπρεπε να είχε δοθεί στην ασφάλεια και υγεία του προσωπικού και όχι στο κατά πόσο το έργο ανέγερσης του νέου μουσείου ια υλοποιηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Η επιστολή προκύπτει λίγες μέρες μετά την απόφαση του υπουργικού, για μεταστέγαση τριών υπουργείων (υγείας, εξωτερικών εργασίας) και άλλων υπηρεσιών μεταξύ των οποίων και το τμήμα αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης, μέχρι το τέλος του έτους.

Απορρίπτουν προσωρινή λύση προκατασκευασμένων κτιρίων

Το προσωπικό ζητά αναθεώρηση της απόφασης για στέγαση του τμήματος αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης στο εν λόγω κτίριο, υποστηρίζοντας ότι η άμεση και προσωρινή λύση των προκατασκευασμένων κτιρίων που ανακοινώθηκε, μέχρι την ανέγερση των νέων κτιρίων του υπουργείου εσωτερικών, δεν τους βρίσκει σύμφωνους.

«Δεν αποτελεί άμεση λύση αν η μεταστέγαση πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2020 (μετά από 9 μήνες), ούτε είναι προσωρινή λύση, αφού τα νέα κτίρια του υπουργείου εσωτερικών δεν αναμένεται να ανεγερθούν πριν την πάροδο πέντε χρόνων», όπως σημειώνουν.

Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν επίσης, το σενάριο για παραμονή του προσωπικού της ανατολικής πτέρυγας στα υφιστάμενα γραφεία, σημειώνοντας ότι επίκειται η αναστήλωση του κτιρίου για τις ανάγκες του Κρατικού Αρχείου και πως η απόφαση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για το προσωπικό που θα κληθεί να εργάζεται σε ένα εργοτάξιο.

Παράλληλα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης πιο λειτουργικής και ολοκληρωμένης λύσης για το υπουργείο εσωτερικών, όπως σε περιπτώσεις άλλων υπουργείων.

«Άθλιες» οι συνθήκες εργασίας

Στην επιστολή, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε «άθλιες συνθήκες» στις οποίες εργάζεται το προσωπικό. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «είμαστε εκτεθειμένοι σε αμιάντους, στέγες που καταρρέουν, τρωκτικά και πτηνά που περιφέρονται και εντοπίζονται νεκρά στους χώρους των γραφείων με άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά μας», κάτι που όπως σημειώνεται, «έχει μεγάλη αρνητική επίδραση τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην παραγωγικότητα του προσωπικού».

Το προσωπικό επισημαίνει ότι στόχος είναι η άμεση μεταστέγαση όλου του προσωπικού σε κατάλληλο κτίριο ή κτίρια, μέσω συνοπτικών διαδικασιών.

Παράλληλα, εκφράζουν την προσδοκία ότι «το αίτημα μας θα τύχει άμεσου χειρισμού, ώστε να αποφευχθεί η λήψη δυναμικών μέτρων» την οποία δεν αποκλείουν, όπως αναφέρεται.