You are here

Προς τροποποιήσεις ΦΠΑ οικοπέδων λόγω προβλημάτων

19/03/2018 13:55

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο νόμος για επιβολή ΦΠΑ ύψους 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων, στο πλαίσιο εμπορικών δραστηριοτήτων, με τις αρμόδιες αρχές να επεξεργάζονται ήδη τροποποιήσεις.

Μόλις 75 μέρες μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας, οι αρμόδιοι διαπιστώνουν τέσσερα σημαντικά προβλήματα εκφράζοντας πρόθεση τροποποίησης του νόμου σε συνεργασία με τη βουλή, για διόρθωση των αδυναμιών που παρουσιάστηκαν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών από τον έφορο φορολογίας Γιάννη Τσαγγάρη, εντοπίστηκε πρόβλημα όσον αφορά τη μεμονωμένη πώληση οικοπέδου σε ήδη ανεπτυγμένη περιοχή.

Η νομοθεσία προνοεί ότι δεν επιβάλλεται ΦΠΑ 19% στις περιπτώσεις μεμονωμένης πώλησης, ωστόσο με βάση ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την φορολογική ουδετερότητα, εάν η ευρύτερη περιοχή είναι ήδη ανεπτυγμένη, επιβάλλεται ΦΠΑ για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για μεμονωμένη πώληση.

Συνεπώς, ο έφορος φορολογίας καλείται να γνωματεύσει ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Πρόβλημα εντοπίστηκε και στις περιπτώσεις ενοικιαγοράς καθώς ο νόμος αναφέρει ότι όσοι αγοράζουν οικόπεδο από πωλητή που ασκεί εμπορικές δραστηριότητες, πληρώνουν ΦΠΑ 19% αλλά απαλλάσσονται από τα μεταβιβαστικά τέλη. Εντούτοις, νομοθεσία για την ενοικιαγορά δεν περιλαμβάνει ανάλογες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα όσοι αγοράζουν με την υπό αναφορά μέθοδο να πληρώνουν και ΦΠΑ 19% και μεταβιβαστικά τέλη.

Το τρίτο πρόβλημα που εντοπίστηκε αφορά στις περιπτώσεις αγοράς ανεπτυγμένου ακινήτου από επιχειρηματία που ασκεί εμπορική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγγάρη, τα δεδομένα σε αυτή την περίπτωση είναι ακόμη πιο περίπλοκα αφού και όσοι αγοράζουν με τίτλο και όσοι αγοράζουν με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς, πληρώνουν ΦΠΑ 19% αλλά και μεταβιβαστικά τέλη.

Προβλήματα προκύπτουν και στις περιπτώσεις αγοράς οικοπέδου από νεαρά ζευγάρια με σκοπό την ανέγερση πρώτης κατοικίας όπου καταβάλλεται ΦΠΑ 19% για την αγορά του οικοπέδου και ΦΠΑ 5% για τις εργασίες ανέγερσης της κατοικίας. Αντίθετα, όσοι αγοράζουν έτοιμο σπίτι από επιχειρηματία ανάπτυξης γης, πληρώνουν συνολικά ΦΠΑ 5%.

Τόσο από πλευράς τμήματος φορολογίας όσο και από πλευράς κτηματολογίου τονίστηκε η ανάγκη διόρθωσης των στρεβλώσεων και κατάργησης των τελών μεταβίβασης στις περιπτώσεις ενοικιαγοράς όπου καταβάλλεται και ΦΠΑ.

Οι βουλευτές τόνισαν ότι από τις διορθώσεις θα πρέπει να επωφεληθούν και οι πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Τα μέλη της επιτροπής κάλεσαν τον έφορο φορολογίας να καταθέσει στη βουλή τις τέσσερις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί για το θέμα του ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα, ενόψει συνέχισης της συζήτησης επί των αναγκαίων τροποποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν από 75 μέρες, στις 2 Ιανουαρίου 2018, μετά από μακρές συζητήσεις στην επιτροπή οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση,  ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης  αναφέρθηκε στην εισήγηση για απάλειψη της υποχρέωσης καταβολής τελών μεταβίβασης σε περίπτωση μίσθωσης ακινήτου εφόσον καταβάλλεται ΦΠΑ, όπως ισχύει στις περιπτώσεις αγοράς καινούριου ακινήτου.

«Με την ευκαιρία» σημείωσε, θα διορθωθεί ακόμα μια στρέβλωση που αφορά την αγορά οικοπέδου για σκοπούς απόκτησης πρώτης κατοικίας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι η νομοθεσία εφαρμόζεται με πολλά προβλήματα, ασάφειες και δυσλειτουργίες προκαλώντας αναστάτωση και αδικίες στην αγορά, όπως είπε. Επιβάλλεται είπε, μείωση στο 5% του ΦΠΑ για την αγορά οικοπέδου για ανέγερση πρώτης κατοικίας. «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση όπως κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες» σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι ο έφορος φορολογίας ζήτησε από την επιτροπή να συμβάλει στη διόρθωση της νομοθεσίας. Σύντομα, πρόσθεσε, θα επέλθει διόρθωση του ζητήματος που προκύπτει με τα μεταβιβαστικά τέλη, μέσω πρότασης νόμου. Σε σχέση με την αγορά οικοπέδου για σκοπούς πρώτης κατοικίας, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέλαβε να φέρει σχετική πρόταση ενώπιον της επιτροπής σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, εξέφρασε έκπληξη με την ταχύτητα με την οποία αντιδρά το σύστημα για την εξυπηρέτηση επενδυτών, όπως είπε. Τόνισε ότι αν θα εξυπηρετηθούν οι επενδυτές, θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και νέα ζευγάρια που φορτώνονται ΦΠΑ για να κτίσουν πρώτη κατοικία. «Η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να γίνει ενιαία ως πακέτο, όχι ξεχωριστά» τόνισε.

Της Μαρίας Χαμπή