You are here

Πρόταση ΔΗΚΟ για ηλεκτρονική διακυβέρνηση

02/11/2021 12:28

Στόχος στα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ιδανικό προορισμό για εταιρείες τεχνολογίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως πρέπει να πείσουμε για αυτή την προοπτική, έτσι ώστε η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα, για την Τεχνολογία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «οφείλουμε να παραδεχτούμε πως απέχουμε πολύ από αυτό το στόχο», για να προσθέσει πως παρά τη δημιουργία του Υφυπουργείου Καινοτομίας, που ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, η Κύπρος έχει μείνει πίσω σε ότι αφορά την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τόσο σε σχέση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όσο και τις υποδομές της οικονομίας μας».

«Ιδιαίτερα», πρόσθεσε, «το επίπεδο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρει το κυπριακό κράτος στους πολίτες του, κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής».

Υπογράμμισε ότι «σήμερα δυστυχώς η απουσία και έλλειψη σχεδιασμού, η πολυπλοκότητα του νομοθετικού πλαισίου, η ελλιπής διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων, ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και οι ατέρμονες διαδικασίες διαγωνισμών, που ξεπερνούν τον κύκλο ανανέωσης της τεχνολογίας καταλήγοντας σε προμήθειες παρωχημένων προϊόντων, αποτελούν μόνο μερικά από τα εμπόδια μιας σωστής και αποδοτικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ «είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα κενά και να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις όσο και στις ευκαιρίες που έχει η Κύπρος και η οικονομία του τόπου προχωρώντας έγκαιρα, έξυπνα και σωστά στην ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας».

Είπε ακόμα πως το κόμμα του έχει καταρτίσει και παραδώσει στο αρμόδιο Υφυπουργείο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σημειώνοντας πως η πρότασή τους έχει τον τίτλο «e–Cyprus» και βασίζεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως τη δημιουργία μιας Κυβερνητικής ιστοσελίδας για όλα τα υπουργεία, τμήματα και υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων, η πρόταση περιλαμβάνει κατάργηση των 188 ξεχωριστών κυβερνητικών ιστοσελίδων, για εξοικονόμηση πόρων, χρημάτων και τη διευκόλυνση των πολιτών, δημιουργία ειδικής πλατφόρμας (Portal) για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, όπου θα μπαίνουν όλες οι ανακοινώσεις που τους αφορούν, όλες οι εγκύκλιοι, όλα τα εγχειρίδια και όλες οι διαδικασίες προσφορών και δημιουργία μιας Ειδικής πλατφόρμας για πολίτες και επιχειρήσεις για να μπορούν να υποβάλλουν όλες τις σχετικές αιτήσεις για άδειες, βεβαιώσεις, επιδόματα, πιστοποιητικά και να τα λαμβάνουν όλα, ηλεκτρονικά.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιληφθεί τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας», σημειώνοντας ότι «ανταγωνιστικές σε εμάς χώρες επενδύουν στη προσέλκυση αυτών των οργανισμών».

«Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα κενά μας ως χώρα και να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις όσο και στις ευκαιρίες που έχει η Κύπρος. Η οικονομία του τόπου πρέπει να προχωρήσει έγκαιρα, έξυπνα και σωστά στην ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, είπε πως «θα πρέπει να κινηθούμε στοχευμένα και με ταχύτητα για να καταφέρουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον αυτών των εταιρειών, έναντι του ανταγωνισμού», συμπληρώνοντας πως η πολιτεία πρέπει να βελτιώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου και την ενίσχυση του πλαισίου για ξένες επενδύσεις».