You are here

Πρόταση για νομοθετική ρύθμιση τακτικής επιθεώρησης κτιρίων

05/03/2021 13:04

Το ΕΤΕΚ, με αφορμή το σεισμό στην Ελασσόνα, υπογραμμίζει την ανησυχία του για το γερασμένο κτηριακό απόθεμα της χώρας μας και επαναφέρει  πρόταση για νομοθετική ρύθμιση τακτικής επιθεώρησης κτιρίων.

Σε δελτίο Τύπου εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια των παλαιότερων, εγκαταλελειμμένων και όχι μόνο οικοδομών και συνεπώς την προστασία των πολιτών σε περίπτωση μιας σεισμικής δράσης παρόμοιου μεγέθους στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, σημαντικός αριθμός των οικοδομών της Κύπρου αφορά κτήρια μεγάλης ηλικίας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με λιγότερο απαιτητικούς ή καθόλου αντισεισμικούς κώδικες ή/και έχουν αναγερθεί κατά χρονικές περιόδους που δεν είχε καταστεί υποχρεωτική η επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών. 
 
Επιπρόσθετα, σημειώνει, η έλλειψη κουλτούρας συστηματικής συντήρησης των οικοδομών και λήψης μέτρων προληπτικού χαρακτήρα για τη διασφάλιση της δομοστατικής τους επάρκειας, έχει εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα του γηρασμένου κτηριακού αποθέματος και έχει συμβάλει στη σεισμική τους τρωτότητα.
 
Το Επιμελητήριο, σε συνέχεια και της ανακοίνωσής του με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο και τη Σμύρνη, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη νομοθετική ρύθμιση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων.

"Η θεσμοθέτηση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων θα διασφαλίσει τη θωράκιση του κτηριακού μας αποθέματος και κατ΄ επέκταση την προστασία της δημόσιας ασφάλειας στην περίπτωση σεισμού. Επιπλέον, το ΕΤΕΚ καλεί την πολιτεία να προωθήσει άμεσα, με την παροχή κονδυλίων και κινήτρων, την αποτίμηση της δομοστατικής επάρκειας οικοδομών και την στατική/αντισεισμική τους αναβάθμιση, ως μέτρο πρόληψης έναντι ενός ισχυρού σεισμού", αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.