You are here

Προβληματίζει το προεδρικό ο «δημοφιλής» Οδυσσέας

19/02/2019 06:55

Τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει εδώ και καιρό στον λόφο του προεδρικού για τον γενικό ελεγκτή άρχισε να δημοσιοποιεί η εκτελεστική εξουσία, προσπαθώντας να μετρήσει τις αντιδράσεις σε μια πιθανή μετωπική σύγκρουση με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ο προβληματισμός υποβόσκει εδώ και καιρό και χρονολογείται από τότε που ο ελεγκτής τα έβαλε με τον Σωκράτη Χάσικο και, αργότερα, με τον Χάρη Γεωργιάδη.

Οι πληροφορίες που διέρρεαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα από το προεδρικό μέγαρο και ειδικότερα από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, είναι ότι ουδέποτε είχαν ομαλοποιηθεί στο βαθμό που πρέπει οι σχέσεις της προεδρίας με τον γενικό ελεγκτή.

Ωστόσο, λόγω των συγκρούσεων που είχαν προηγηθεί μεταξύ προέδρου της Δημοκρατίας και των δύο ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους, του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και της διοικήτριας της ΚΤ Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η προεδρία, λόγω και της έντονης κριτικής που δέχθηκε από όλα τα κόμματα τις αντιπολίτευσης, απέφευγε όλο αυτό το χρονικό διάστημα τη σύγκρουση με τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Ήρθε όμως η πρόσφατη δημόσια μετωπική σύγκρουση του γενικού ελεγκτή με την επίτροπο προσωπικών δεδομένων που δεν άφησε αδιάφορη την προεδρία, κυρίως λόγω της έκτασης που έλαβε τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και εξαιτίας ποικίλων αντιδράσεων από πολιτικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτης και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δεν έκρυψε τη μεγάλη του δυσφορία για τις κατά καιρούς αντιδράσεις, παρεμβάσεις και δημόσιες συγκρούσεις του κ. Μιχαηλίδη με άλλους ανεξάρτητους θεσμούς, χωρίς να υπεισέρχεται όμως στην ουσία των διαφωνιών που προβάλλει δημόσια ο γενικός ελεγκτής.

Ο ΠτΔ στις δηλώσεις του ήταν ιδιαίτερα αυστηρός έναντι του γενικού ελεγκτή τον οποίο κατηγόρησε ότι «εκφεύγει του συνταγματικού πλαισίου με τα όσα αποκαλύπτει».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι του έχει κάνει επανειλημμένα συστάσεις για τις τριβές που προκαλεί με άλλους ανεξάρτητους θεσμούς, του οποίους υποσκάπτει, κατά τον ισχυρισμό του προέδρου.

Οι αναφορές του ΠτΔ δεν άφησαν καθόλου αδιάφορο τον γενικό ελεγκτή, ο οποίος με ανάρτηση του στο Twitter, δεν δίστασε να διατυπώσει τη διαφωνία του με τα όσα ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε στη συνέντευξη του σε σχέση τη συμπεριφορά του ιδίου έναντι άλλων ανεξάρτητων αξιωματούχων.

Γράφει συγκεκριμένα ο γενικός ελεγκτής:

«Απόλυτα σεβαστές οι απόψεις του ΠτΔ ως αρχηγού της πολιτείας, πλην όμως διαφωνώ με την εκτίμηση ότι εκφεύγω των συνταγματικών πλαισίων. Αν ο ΠτΔ το πιστεύει, το άρθρο 139 του Συντάγματος αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο. Στην έκθεση για την εφεδρεία ενσωματώθηκαν σχόλια του υπουργού άμυνας».

Η τελευταία αναφορά του ελεγκτή αφορά στην κατηγορία που εκτόξευσε στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο ΠτΔ, ότι πολλές φορές δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα ερευνών που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Ο κ. Μιχαηλίδης ρίχνει ουσιαστικά το γάντι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και του συστήνει να ερμηνεύσει σχετικό άρθρο του Συντάγματος, για να διαπιστώσει κατά πόσον ο ίδιος συμπεριφέρεται ή παρεμβαίνει εκτός των συνταγματικών του δικαιωμάτων, ως γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Η δημόσια αναφορά του κ. Μιχαηλίδη σε σχέση με τις δηλώσεις του ΠτΔ, προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων, που επικρίνουν τον πρόεδρο ότι για άλλη μία φορά συγκρούεται με ανεξάρτητους θεσμούς.

Ωστόσο, το ΑΚΕΛ με πολύ προσεκτική διατύπωση δεν αφήνει αλώβητο ούτε τον γενικό ελεγκτή προς τον οποίο υποδεικνύει να έχει υπόψη του ότι οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Πάντως, στο προεδρικό και στην Πινδάρου είναι διάχυτη η άποψη ότι ο γενικός ελεγκτής έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές.

Λόγω του ότι όμως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει λαϊκό έρεισμα, κάτι που αποτυπώνεται και από τις έρευνες αξιοπιστίας της StockWatch, ούτε η προεδρία, ούτε και ο ΔΗΣΥ μέχρι σήμερα, ήθελαν διαιώνιση της μεταξύ τους σύγκρουσης.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου με αφορμή τις επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσε με γραπτή του δήλωση να πει ότι ο ΠτΔ «όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο του γενικού ελεγκτή, αλλά αναμένει όπως ασκεί αυστηρό έλεγχο στα οικονομικά του κράτους και στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Ο εκπρόσωπος φρόντισε παράλληλα να διευκρινίσει ότι εκείνο το οποίο ανέφερε ο πρόεδρος,«είναι ότι πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή και επιμέλεια στις δημόσιες δηλώσεις και στη συμπερίληψη όλων των σχετικών στοιχείων και προκαταρκτικών απόψεων στις σχετικές εκθέσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στο σεβασμό και των άλλων πολιτειακών αξιωματούχων και ανεξάρτητων θεσμών, καθώς και στην τήρηση των προνοιών του Συντάγματος».

Ο γενικός ελεγκτής φαίνεται εκ των πραγμάτων να έχει ανοικτό μέτωπο και εντός της ελεγκτικής υπηρεσίας καθώς η κλαδική συντεχνία προβάλλει διαφωνίες σε εργασιακά ζητήματα, όπως είναι η πρόθεση του κ. Μιχαηλίδη να ενισχύσει την υπηρεσία με την πρόσληψη 20 εκτάκτων για να πληρώσουν θέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν σχέδια υπηρεσίας.

Η κλαδική της ελεγκτικής υπηρεσίας με την παρέμβαση και της ΠΑΣΥΔΥ αποτάθηκε σε ανεξάρτητο νομικό από τον οποίο ζητήθηκε σχετική γνωμάτευση με βάση την οποία παρόμοιο ζήτημα είχε προκύψει στο παρελθόν στο τελωνείο και συμφωνήθηκε ειδική ρύθμιση η οποία επισυνάπτεται σε σχετική επιστολή προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Για το θέμα θα λάβει οριστική απόφαση το τμήμα διοίκησης και προσωπικού.

Ο γενικός ελεγκτής εδώ και λίγα χρόνια είχε θέσει θέμα υποστελέχωσης της υπηρεσίας και ζήτησε την ενίσχυση της λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που υπάρχει.

Του Λεύκου Χρίστου