You are here

ΠτΔ: Ενισχυτικός ο θεσμός Επιτρόπου Διοικήσεως

01/12/2022 20:42

Ο Θεσμός Επιτρόπου Διοικήσεως δρα ενισχυτικά και συμπληρωματικά στις προσπάθειες της Πολιτείας για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας βασισμένης στη δικαιοσύνη, την ισότητα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών σε κάθε επίπεδο και πλαίσιο, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Θεσμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αποτελεί έναν ανεξάρτητο θεσμό και ότι οι όποιες απόπειρες παρέμβασης, ευτυχώς λόγω της αντίστασης της Επιτρόπου έχει γίνει κατορθωτό να αποτραπούν, «ώστε κάποιοι να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν πλαίσια μέσα στα οποία καθένας θα πρέπει να λειτουργεί».

«Ένας ανεξάρτητος θεσμός που άπτεται της προάσπισης, διασφάλισης και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων ανεξαιρέτως των ατόμων που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε σειρά από ενέργειες, με στόχο την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των προσπαθειών του εκάστοτε Επιτρόπου, μεταξύ αυτών διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη παροχή επαρκών οικονομικών πόρων στον θεσμό και στη βάση του προϋπολογισμού που ετοιμάζεται κάθε έτος από τον ίδιο τον Επίτροπο, ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του Γραφείου του Επιτρόπου.

Επίσης κατόπιν τροποποίησης το 2020 στο οικείο νομικό πλαίσιο που αφορά στην αρμοδιότητα του Επιτρόπου να ενεργεί ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων, προνοείται και επίσημα η δυνατότητα του Επιτρόπου να διεξάγει επισκέψεις ελεύθερα και απροειδοποίητα σε οποιοδήποτε τόπο ή τόπους κράτησης της δικής του επιλογής.

Επιπρόσθετα, είπε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2021, οι Λειτουργοί Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως θα προσλαμβάνονται στη βάση ειδικών εξετάσεων που θα διοργανώνονται από τον ίδιο τον Επίτροπο και το 2022, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμου του 1991, ώστε πλέον η θητεία του εκάστοτε Επιτρόπου να δύναται να ανανεωθεί μόνο μια φορά.

Είπε εξάλλου ότι με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας του προσώπου που διορίζεται στη θέση του Επιτρόπου, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2022 ο διορισμός του Επιτρόπου από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της πλειοψηφίας της Βουλής.

Επίσης, με άλλη απόφαση ο Επίτροπος έχει την εξουσιοδότηση να συστήσει Συμβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία θα συμμετέχουν διάφοροι φορείς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

«Ως αποτέλεσμα των εν λόγω ενεργειών και των προσπαθειών που καταβλήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, τόσο από την Πολιτεία όσο και από το Γραφείο της Επιτρόπου, η αρμόδια Υποεπιτροπή του ΟΗΕ επαναξιολόγησε τον θεσμό του Επιτρόπου και τον διαπίστευσε ως Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με καθεστώς Α, αναγνωρίζοντας ότι ο θεσμός τελεί σε πλήρη συνάφεια με τις Αρχές των Παρισίων και επιτελεί άριστα το έργο που ανέλαβε», ανέφερε.