You are here

ΠτΔ: Οι ικανότητες δεν είναι «προίκα» για τους άνδρες

11/06/2021 14:13

Οι ικανότητες δεν είναι «προίκα» για τους άνδρες, αλλά ένα προνόμιο που το έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου ή διαφορετικότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τη νέα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

«Σε συγχαίρω θερμά, διότι ήταν μια επιτυχία που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, και στην ισχυρή προσωπικότητα, τη σκληρή δουλειά και μέσα από την όλη δράση σου η απόδειξη πως οι ικανότητες δεν είναι «προίκα» για τους άνδρες, αλλά ένα προνόμιο που το έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου ή διαφορετικότητας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στην κ. Δημητρίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ευτυχής για την επάξια εκλογή της κ. Δημητρίου στο ύπατο αξίωμα της νομοθετικής εξουσίας, του Προέδρου της Βουλής και δεύτερου τη τάξει, με βάση το Σύνταγμα, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνεις και χάρηκα για τις επισημάνσεις σου χθες, ότι πρέπει να επικρατεί ένα κλίμα συναίνεσης, ένα κλίμα συνεννόησης πάντα για το εθνικό καλό», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης στην κ. Δημητρίου ότι «η μεταξύ μας συνεργασία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, θα έχουμε τακτικές επαφές για να ενημερώνεσαι για όσα αφορούν τη Δημοκρατία, τις δράσεις και γενικότερα τις πολιτικές της Κυβέρνησης, διότι με βάση και το Σύνταγμα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απουσιάζοντα ή κωλυόμενο, αναπληροί η Πρόεδρος της Βουλής».

Από την πλευρά της η κ. Δημητρίου είπε ότι είναι μεγάλη η τιμή και μεγαλύτερη η ευθύνη.

«Το μήνυμα της Βουλής είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Είναι αυτό που αναμένουν από εμάς οι πολίτες, να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης, να επενδύσουμε στην Κύπρο του Αύριο», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση οτι «όλοι οι Βουλευτές και όλες οι Βουλεύτριες θα είναι δίπλα στον Πρόεδρο σε αυτή την κοινή προσπάθεια». Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι κοινός.

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, πραγματικά το εκτιμώ, και είμαι προσωπικά, αλλά και η Βουλή των Αντιπροσώπων στη διάθεση σας για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα και να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο μας», κατέληξε απευθυνόμενη στον Πρόεδρο.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το Σχέδιο Ανάκαμψης

Εξάλλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η κ. Δημητρίου, ανέφερε ότι κοινός στόχος είναι να συνεργαστεί η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία «για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας όλα αυτά που αναμένουν από εμάς οι πολίτες και κυρίως για να μπορέσουμε να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να ενισχύσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μας με τους πολίτες».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύσσωμη η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό και θα μπορέσουν πραγματικά το συντομότερο δυνατόν, με διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα να έχουν τα αποτελέσματα που πρέπει.

Σε ερώτηση αν θα γίνει από πλευράς της προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στα κόμματα για το ζήτημα της έγκρισης των νομοσχεδίων που αφορούν το Σχέδιο Ανάκαμψης, η κ. Δημητρίου είπε «βεβαίως. Συμφωνούμε όλοι ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες και για το Σχέδιο Ανάκαμψης αλλά κυρίως και για να μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει».

«Οπότε και προσωπικά θα αναλάβω πρωτοβουλία προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν και οι συζητήσεις που πρέπει για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε το αποτέλεσμα που πρέπει και να υπερψηφιστούν και να περάσουν αυτές οι πολύ απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως ό,τι περνά από το χέρι της και βεβαίως σύσσωμης της Βουλής των Αντιπροσώπων αυτό θα γίνει διότι αυτό αναμένουν οι πολίτες από τους βουλευτές. Συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε το συντομότερο δυνατόν εξελίξεις και για το ζήτημα αυτό».

Σε ερώτηση αν ως γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής είναι διπλάσιο το βάρος, ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο της, η κ. Δημητρίου είπε ότι είναι το ίδιο βάρος ευθύνης όταν αναλαμβάνεις αυτό τον πολύ σημαντικό θεσμό. «Οπότε τώρα, και από μένα προσωπικά και από όλους τους Βουλευτές και Βουλεύτριες αναμένει ο κόσμος να ανταποκριθούμε όπως πρέπει», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι με συνεργασία και σύμπνοια πραγματικά θα δοθεί μια νέα εικόνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και, όπως είπε, είναι αυτό που χρειάζεται μετά από εικόνες και παραστάσεις που πλήγωσαν και απογοήτευσαν.

Κληθείσα να αναφερθεί στο θέμα των κομμάτων που συνέβαλαν στην εκλογή της, η κ. Δημητρίου είπε ότι «σημασία έχει να κρατήσουμε το αποτέλεσμα». Όπως είπε, χθες, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δόθηκε ένα μήνυμα ενότητας και ότι επιβάλλεται η συνεργασία.

«Αυτό κρατάμε, με αυτό θα προχωρήσουμε και είμαι στη διάθεση σας για ό,τι μπορώ και εγώ προσωπικά να βοηθήσω, ενισχύοντας τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μου», κατέληξε.