You are here

Πυκνώνει το μυστήριο

17/08/2005 09:00

· Καυτά έγγραφα για πολιτική αεροπορία και εταιρεία


Πυκνό μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 121 άτομα. Οι νεκροτομές που διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα δείχνουν πως τα αίτια του θανάτου ήταν η συντριβή του Boeing και όχι η αποσυμπίεση, όπως είχε αρχικά λεχθεί, αφού οι επιβαίνοντες στο μοιραίο αεροπλάνο της Helios ήταν ζωντανοί μέχρι τότε. Οι πρώτες τοξικολογικές εξετάσεις ίσως να ρίξουν φως στο θέμα, καθώς θα διευκρινιστεί κατά πόσο υπήρχαν τοξικά αέρια στο αεροπλάνο. Μυστήριο καλύπτει και την ταυτότητα του ενός ή δύο ατόμων που θεάθηκαν στο πιλοτήριο από τους πιλότους των δύο F-16, ενώ αδιευκρίνιστοι παραμένουν οι λόγοι απουσίας του κυβερνήτη από το χώρο.

Εν τω μεταξύ, και ενώ άρχισαν να φθάνουν στην Κύπρο οι σωροί των θυμάτων που αναγνωρίστηκαν, ολοένα και πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις αρχές και για την εταιρεία. Ο σημερινός «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει επιστολή που υπογράφει ο Tim Taylor, εκ μέρους του διευθυντή της πολιτικής αεροπορίας, που αναφέρει πως δεν έγιναν όλοι οι απαραίτητοι πτητικοί έλεγχοι στην εταιρεία Helios και που επισημαίνει την ελλιπή λειτουργική οργάνωση της εταιρείας. Η επιστολή απευθύνεται στο διευθυντή επιχειρήσεων της Helios και στάληκε στις 17 Μαρτίου 2005, λίγο πριν λήξει το συμβόλαιο του κ. Taylor με τις κυπριακές αρχές (το οποίο δεν ανανεώθηκε).

Άλλο έγγραφο, από το Eurocontrol, καταδεικνύει πως το μοιραίο αεροσκάφος είναι το μόνο που δεν είχε ελεγχθεί πρόσφατα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 (το γράφει σήμερα και ο «Φιλελεύθερος») και σύμφωνα με επικοινωνία που είχαμε με το Eurocontrol στις Βρυξέλλες, η τελευταία φορά που έγινε έλεγχος στο μοιραίο αεροπλάνο ήταν τον Απρίλιο του 2004. Άλλα δύο αεροπλάνα της Helios έτυχαν σχετικού ελέγχου πριν δύο βδομάδες. Ωστόσο, «οι υψομετρικοί έλεγχοι και η πλοήγηση δεν θα μπορούσαν να ήταν θέματα σε αυτό το τραγικό δυστύχημα», ανέφερε χθες στη StockWatch, εκπρόσωπος του Eurocontrol.

Στον καταιγισμό προφορικών καταγγελιών υπαλλήλων και συγγενών θυμάτων της εταιρείας για το πτητικό ιστορικό και τον τρόπο λειτουργίας της, φαίνεται να προστίθενται και γραπτές καταγγελίες πληρωμάτων. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», τις γραπτές καταγγελίες εξασφάλισαν οι αστυνομικές αρχές, μετά τις ολονύκτιες, προχθεσινές έρευνες στα γραφεία της εταιρείας. Στο χθεσινό κεντρικό δελτίο του Mega, ο υιός του συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους, ανέφερε πως ο πατέρας του τηρούσε ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφε με λεπτομέρεια κάθε τι που συνέβαινε στις πτήσεις στα 25 χρόνια που οδηγούσε αεροπλάνα.

Η εταιρεία απαντά πως στα αεροπλάνα της έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στην Ευρώπη από τις αρχές του 2005, χωρίς να διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο έτυχε ελέγχων ρουτίνας τόσο στις 10 όσο και στις 12 Αυγούστου, αναφέρει χθεσινή της ανακοίνωση.

αε