You are here

Σε κέντρο πληροφορικής εξελίσσεται η Κύπρος

20/05/2019 21:47

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να διατηρήσει και να ενισχύσει περαιτέρω τις προοπτικές της Κύπρου ώστε να καταστεί ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεχνολογίας της Πληροφορικής, εξέφρασε ο Επιστημονικός Επικεφαλής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος.
 
Χαιρετίζοντας την εναρκτήρια τελετή του διήμερου "Cyprus IT Forum 2019", που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ο κ.Κόκκινος ανέφερε πως η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται μπροστά μας, τροφοδοτώντας μια παγκόσμια αλλαγή στον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλο.
 
"Μια σημαντική αλλαγή που καθοδηγείται από τη σύγκλιση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου, με τον άνθρωπο να βρίσκεται στο επίκεντρο και το αναμενόμενο αντίκτυπο στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας", είπε, προσθέτοντας πως "ζούμε σε πολλά υποσχόμενες εποχές, που ωστόσο είναι και εποχές μεγάλων προκλήσεων".
 
Οι προκλήσεις και ανησυχίες, συνέχισε, αφορούν στο αν οι κοινωνίες και οι οργανισμοί έχουν την ικανότητα να υιοθετήσουν αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, κι αν οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και να ρυθμίσουν τις νέες τεχνολογίες. Επίσης, πρόσθεσε οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ανησυχίες σε θέματα ασφάλειας , αλλά και ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης της ανισότητας και του κατακερματισμού των κοινωνιών.
 
"Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων χρειάζεται στοχοπροσήλωση στην υιοθέτησης αποτελεσματικών, καινοτόμων και εξωστρεφών οικοσυστημάτων που θα κτίζονται στα θεμέλια μιας εκσυγχρονισμένης κοινωνίας της πληροφορίας και θα λειτουργούν συνεργατικά με ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων παικτών της τεχνολογίας", συμπλήρωσε.
 
Λέγοντας πως οι χώρες που θα πετύχουν είναι αυτές που θα καλύψουν το κενό που εντοπίζεται στις απαιτούμενες πλέον δεξιότητες, όπως η ηγεσία, η επίλυση προβλημάτων, η ευστροφία, η δημιουργικότητα και η καινοτομία, ο κ.Κόκκινος ανέφερε πως "τα δεδομένα δείχνουν ότι η Κύπρος έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτό το κενό, επενδύοντας στην παιδεία που αφορά στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στην μηχανική, στα μαθηματικά και στις τέχνες".
 
Είπε, ακόμη, πως το ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον της Κύπρου, έχει συνεισφέρει σημαντικά στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό, ενισχύοντας τη δραστηριοποίηση εταιρειών  και οργανισμών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
 
Σημείωσε δε ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει και να ενισχύσει το ρόλο της Κύπρου στον τομέα αυτό, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια, υποστηριζόμενη από τα νέα κυβερνητικά συστήματα Έρευνας και Καινοτομίας, ως επίσης και από το νέο στρατηγικό πλαίσιο, που αναπτύχθηκε με τη συνεισφορά του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.
 
Ο Επιστημονικός Επικεφαλής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας υπέδειξε ακόμη πως επιστέγασμα της όλης προσπάθειας θα αποτελέσει η λειτουργία του "Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής", το νομοσχέδιο σύστασης του οποίου αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τους επόμενους μήνες.
 
Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εξελιχθεί η Κύπρος σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο Τεχνολογίας της Πληροφορικής, ο κ.Κόκκινος είπε πως, για το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει το απαραίτητο νομικό και θεσμικό πλαίσιο αλλά και κίνητρα για στήριξη και ενίσχυση της τεχνολογικής ανάπτυξης και για προσέλκυση νέων επενδύσεων που σχετίζονται με τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
 
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου, η οποία αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται από την Επιτροπή και στο ρόλο της στη διασφάλιση της Κύπρου ως ένας ασφαλής επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός.