You are here

Σε πλήρη λειτουργία από αύριο το e-justice

20/07/2021 16:54

Τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από αύριο ο περί Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (Ηλεκτρονική Καταχώριση) Διαδικαστικός Κανονισμός του 2021, μόνο στα Δικαστήρια και σε σχέση με συγκεκριμένα Μητρώα.

Όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, σε συνέχεια των Ανακοινώσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερομηνίας 12 Απριλίου 2021, 27 Απριλίου 2021, 20 Μαΐου 2021 και 25 Ιουνίου 2021, η πιλοτική λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης δυνάμει του περί Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (Ηλεκτρονική Καταχώριση) Διαδικαστικού Κανονισμού του 2021, τερματίζεται σήμερα, 20 Ιουλίου 2021.

Από τη Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, το σύστημα τίθεται σε πλήρη λειτουργία σε όλα τα Δικαστήρια εκτός από το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας και σε σχέση με όλες τις Δικαιοδοσίες εκτός από την Ποινική Δικαιοδοσία του Επαρχιακού Δικαστηρίου, του Κακουργιοδικείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι καταχωρίσεις οι οποίες θα γίνονται από εξωτερικούς χρήστες, θα αποτελούν μέρος του ηλεκτρονικού φακέλου της κάθε υπόθεσης, στην οποία αυτές θα αφορούν.

Ανακοινώνεται επίσης, στη βάση του Κανονισμού 6 (3), ότι:

-Σε σχέση με νέες υποθέσεις οι οποίες θα καταχωρίζονται, θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής ή φυσικής καταχώρισης εγγράφων από τους εξωτερικούς χρήστες.

-Οι υποθέσεις οι οποίες καταχωρίστηκαν πριν από την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του συστήματος, θα ενημερώνονται αποκλειστικά με φυσική καταχώριση.

Κατά συνέπεια, η λειτουργία της «Μετάπτωσης» που προσφέρεται από το σύστημα, δεν θα τυγχάνει εφαρμογής στις υποθέσεις που καταχωρίστηκαν πριν από την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του συστήματος .

Παροτρύνονται οι εξωτερικοί χρήστες, να χρησιμοποιούν την επιλογή της ηλεκτρονικής καταχώρισης.