You are here

Σε συναγερμό η Αστυνομία λόγω επίσκεψης Πάπα

01/12/2021 10:32

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκεται η Αστυνομία εξαιτίας της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο από τις 2 ως τις 4 Δεκεμβρίου. Πέραν των 500 Αστυνομικών από όλα τα τμήματα της Δύναμης έχουν επιστρατευτεί για την ασφάλεια του Πάπα.

Από αύριο, με την άφιξή του στην Κύπρο, θα λειτουργεί στη ΜΜΑΔ αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, με επικεφαλής το Διοικητή της ΜΜΑΔ και τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων.

Ο Πάπας φτάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας την Πέμπτη στις 15:00 και η επίσημη υποδοχή θα γίνει από την Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη διαδρομή προς Λευκωσία, καθώς και σε όλες του τις μετακινήσεις, θα συνοδεύεται από συνοδεία της Αστυνομίας και σε όλες τις περιπτώσεις θα υπερίπταται και ελικόπτερο της μονάδας αεροπορικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας.

Τα μέτρα σε όλες τις μετακινήσεις και επαφές του Ποντίφικα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα. Η Αστυνομία ανακοινώνει ότι για το λόγο αυτό θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων και καλεί το κοινό να συμμορφώνεται με τις οδηγίες και υποδείξεις των μελών της Δύναμης.

Επίσης, από τις 6 το πρωί αύριο Πέμπτη, θα υπάρξει μόνιμη αποκοπή από τον κυκλικό κόμβο Μάρκου Δράκου προς τη συμβολή των οδών Ρηγαίνης-Αρσινόης, μέχρι τις 10 το πρωί του Σαββάτου, 4 Δεκεμβρίου.

Επιπρόσθετα, η Αστυνομία προτρέπει το κοινό που θα παρευρεθεί την Παρασκευή στο Στάδιο ΓΣΠ να προσέλθει όσο το δυνατό πιο έγκαιρα, γιατί θα διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι για safepass και έλεγχοι ασφαλείας, τόσο από την Αστυνομία, όσο και από τις αρχές του Σταδίου. Οι πόρτες του Σταδίου ΓΣΠ θα ανοίξουν για το κοινό στις 7 το πρωί.

Το πρόγραμμα του Αποστολικού ταξιδιού

O Πάπας Φραγκίσκος φτάνει στην Κύπρο στις 3:00 το απόγευμα της Πέμπτης.

Αμέσως μετά θα κατευθυνθεί στην Εκκλησία της Παναγίας των Χαρίτων όπου, με βάση το πρόγραμμα, θα συναντήσει στις 16:00 ιερείς, πιστούς, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και κινήματα.

Η τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο θα γίνει στις 17:15 και στις 17:30 ο Ποντίφικας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μισή ώρα αργότερα θα συναντήσει εκπροσώπους αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και το διπλωματικό σώμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει δείπνο στον Πάπα στις 20:10 στο Προεδρικό.

Την Παρασκευή ο αρχηγός της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας θα συναντήσει στις 8 και μισή τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ στην Αρχιεπισκοπή και στις 9:00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο, στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό.

Στις 10:00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 16:00, θα πραγματοποιηθεί οικουμενική προσευχή με μετανάστες στην Ενοριακή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην πρωτεύουσα.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα αλλά και οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού και επανάληψη των συνομιλιών.

Θα συζητηθούν, επίσης, το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ζητήματα που άπτονται της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πάπας θα αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου από το αεροδρόμιο Λευκωσίας με προορισμό την Αθήνα όπου αναμένεται να φτάσει στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 11 και δέκα το πρωί.

Ποιος είναι ο 76χρονος Ποντίφικας

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 και οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Ιταλία. Είναι ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013.

Είναι ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική γενικότερα, καθώς επίσης και ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας και πριν την εκλογή του ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, από το 1998.

Έκανε σπουδές ως χημικός τεχνικός και αργότερα αποφάσισε να αφιερωθεί στην ιεροσύνη. Συνέχισε τις σπουδές του στις ανθρωπιστικές επιστήμες στη Χιλή και μετά επέστρεψε στην Αργεντινή όπου αποφοίτησε το 1963 με πτυχίο στη Φιλοσοφία. Για ένα χρόνο, από το 1964 ως το 1965 δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία σε κολέγιο στη Σάντα Φε και το 1966 σε κολέγιο στο Μπουένος Άιρες. Συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογία το 1967-70 και απέκτησε πτυχίο από το Κολέγιο του Σαν Χοσέ.

Έγινε ιερέας το 1969 και συνέχισε την εκπαίδευσή του το διάστημα 1970-71 σε πανεπιστήμιο στην Ισπανία. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του ανέλαβε επαγγελματικά καθήκοντα με το τάγμα των Ιησουιτών. Το 1973 διορίστηκε Έπαρχος των Ιησουιτών στην Αργεντινή, θέση που κατείχε για έξι έτη. Από το 1980 ως το 1986 διετέλεσε Πρύτανης του Κολεγίου του Σαν Χοσέ και αμέσως μετά μετέβη στη Γερμανία για να ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή.

Το 1992 διορίστηκε από τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο ως Επίσκοπος και το 1998 έγινε Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες.

Το 2001 έγινε Καρδινάλιος και τον Μάρτιο του 2013 εξελέγη αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα και ιδιαίτερα δημοφιλής αλλά ο ίδιος παραμένει ένας απλός ποιμένας. Κατά τη διάρκεια που διετέλεσε Επίσκοπος πολλές φορές θεάθηκε να διακινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και συχνά έλεγε: «Οι άνθρωποι μου είναι φτωχοί και εγώ είμαι ένας από αυτούς».

Πάντα συμβούλευε τους ιερείς του να δείχνουν έλεος και αποστολικό θάρρος και να έχουν τις πόρτες τους ανοιχτές σε όλους. Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην Εκκλησία, έχει πει σε διάφορες περιστάσεις, «είναι αυτό που ο ντε Λούμπακ ονόμασε πνευματική εγκοσμιότητα», που σημαίνει «να είσαι εγωκεντρικός».