You are here

Σεισμός: Κοντά στο Δασάκι Άχνας και 5 βαθμών

21/01/2021 16:57

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι σήμερα, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 4:27μ.μ. καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.0 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο κοντά στο Δασάκι Άχνας, 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λάρνακας και εστιακό βάθος 55 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους του. Έγινε έντονα αισθητός στην επικεντρική περιοχή, στην επαρχία Λάρνακας, Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Λεμεσού, και ελαφρά αισθητός στην επαρχία Πάφου. Έγινε, επίσης, αντιληπτός στη Συρία, Λίβανο, Ισραήλ και Τουρκία.
Το φαινόμενο, προσθέτει, παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και η σχετική πληροφόρηση (σεισμικοί παράμετροι, διαδραστικοί χάρτες κτλ.) δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης www.gsd-seismology.org.cy και http://www.moa.gov.cy/gsd και στον λογαριασμό Twitter του Τμήματος @CY_earthquakes.
Προηγουμένως το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) είχε υπολογίσει το σεισμό στους 5.4 βαθμούς στην κλιμακα Ρίχτερ. Επίσης ότι είχε εστιακό βάθος 60 χλμ. Και βρισκόταν σε απόσταση 42 χιλιόμετρα από Λευκωσία και 13 από τη Λάρνακα.
Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ιδρύθηκε το 1975, ύστερα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Σεισμολογικής Επιτροπής -ΟΚΕ. Η ΟΚΕ είναι μια περιφερειακή επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Σεισμολογίας και Φυσικής του Εσωτερικού της Γης ( IASPEI ), η οποία είναι μια εξειδικευμένη ένωση της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG).

Αισθητός στον Λίβανο ο ισχυρός σεισμός της Κύπρου

Το Εθνικό Κέντρο Γεωφυσικής του Λιβάνου CNG ανακοίνωσε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στην Κύπρο έγινε αντιληπτός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) το CNG κατέγραψε σεισμό ισχύος 5.4 στις 16.07 με επίκεντρο την Κύπρο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μεταξύ άλλων στην Βηρυτό την Τρίπολη, την Σιδώνα, την οροσειρά του Λιβάνου, και άλλες περιοχές στα νότια της χώρας