You are here

Σημεία εξυπηρέτησης επιδομάτων πρόνοιας

29/08/2022 10:22

Στην επέκταση των εξειδικευμένων Σημείων Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΣΕΕΠ) σε όλες τις Επαρχίες προχωρά το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μετά από σχετική απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη λειτουργία των ΣΕΕΠ, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας επιδιώκει, ανάμεσα σε άλλα, την άμεση εξυπηρέτηση του κοινού για τα διάφορα επιδόματα που αφορούν την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ).

Σε πιλοτική φάση, η ΥΔΕΠ διαχειρίζεται ήδη Σημεία Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας στα Κεντρικά Γραφεία της Υπηρεσίας στην Λευκωσία, στο Κέντρο Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ.) Προδρόμου στην Λευκωσία και στο ΚΕ.ΠΟ. Ξυλοφάγου. Σε αυτά έχουν εξυπηρετηθεί από τα μέσα Μαΐου, πέραν των 3.500 πολιτών.

Εκτιμώντας ότι η λειτουργία των εξειδικευμένων Σημείων συνέβαλε στην πιλοτική της φάση στην καλύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών για ζητήματα που αφορούν τα Επιδόματα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, αποφασίστηκε η επέκτασή τους σε όλες τις Επαρχίες. Συνεπώς, πέραν των ΣΕΕΠ στα Κεντρικά Γραφεία της ΥΔΕΠ, στην Προδρόμου και στην Ξυλοφάγου, έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία τις προηγούμενες μέρες τα Σημεία στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας και στην Κυπερούντα. Το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν Σημεία εντός των ΚΕ.ΠΟ. Λεμεσού και Πάφου, ολοκληρώνοντας έτσι τον σχεδιασμό.

Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στα Σημεία μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού ηλεκτρονικά είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΥΔΕΠ είτε της ιστοσελίδας των ΚΕ.ΠΟ., ή τηλεφωνικώς μέσω του τηλεφωνικού κέντρου των ΚΕ.ΠΟ. στο 8000 2000 (δωρεάν κλήση). Τα ΣΕΕΠ λειτουργούν Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2:30 το απόγευμα.

Μεταξύ άλλων, στα Σημεία Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας θα διενεργούνται οι πιο κάτω υπηρεσίες:

- Ενημέρωση των πολιτών για τις πρόνοιες των οικείων νομοθεσιών που αφορούν τα επιδόματα και τα κριτήρια ώστε κάποιος να θεωρείται δικαιούχος ενός επιδόματος.

- Παραλαβή αιτήσεων και εγγράφων για τα επιδόματα που παρέχονται από την ΥΔΕΠ.

- Καταχώριση των αιτήσεων, κατόπιν ελέγχου και επιβεβαίωσης ότι είναι πλήρως συμπληρωμένες. Σε περιπτώσεις όπου οι αιτήσεις δεν είναι ορθά συμπληρωμένες ή δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα υποστηρικτικά έγγραφα, θα παρέχεται καθοδήγηση στον πολίτη για τη συμπλήρωσή τους.

- Παραλαβή και καταχώριση των αλλαγών που αφορούν υφιστάμενες αιτήσεις, όπως ανανέωση ενοικιαστήριων εγγράφων, προσθήκη τέκνων οικογενειακής μονάδας, κτλ.

- Έκδοση βεβαιώσεων λήψης επιδόματος.

Η δημιουργία των ΣΕΕΠ εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών που προωθούνται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, με σκοπό την ταχύτερη εξυπηρέτηση και τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών και με γνώμονα την αναβάθμιση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αρχείο σχετικής παρουσίασης είναι διαθέσιμο εδώ.