You are here

Σωσίβιο οι αφαλατώσεις για λειψυδρία

29/07/2008 17:47
Μέχρι την άνοιξη του 2009 η Κύπρος θα απεξαρτηθεί πλήρως από τις βροχοπτώσεις, αφού θα προστεθούν νέες μονάδες αφαλάτωσης και το υδατικό ισοζύγιο θα καλύπτεται πλήρως σε ότι αφορά το πόσιμο νερό από τις αφαλατώσεις, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Γεωργίας, μιλώντας μετά από την έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας όπου εξετάστηκε το υδατικό πρόβλημα, είπε ότι με τη λειτουργία των νέων μονάδων αφαλάτωσης θα σταματήσουν και οι περικοπές, σημειώνοντας ότι «από τη στιγμή που το υδατικό ισοζύγιο θα καλυφθεί 100% από τις μονάδες αφαλάτωσης δεν πρέπει να συνεχιστούν οι περικοπές».

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας, ο κ. Πολυνείκης είπε ότι έχει δοθεί σωρεία απαντήσεων στα μέλη της Επιτροπής, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι έχουν πλέον μειωθεί οι ανησυχίες της.

«Η νέα Κυβέρνηση ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες το σχεδιασμό αντιμετώπισης του υδατικού προβλήματος, ενήργησε με ρυθμούς γρήγορους και έφθασε στο σημείο κατά το οποίο συζητά τον ασφαλή τρόπο παράδοσης του νερού το οποίο μεταφέρεται από την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού», πρόσθεσε.

Ευχήθηκε, στη συνέχεια, όπως το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού συνεχίσει να αποδίδει κατά ασφαλή τρόπο και κάλεσε τους πολίτες να μην εφησυχάζουν, γιατί δεν σημαίνει ότι με τη μεταφορά αυτού του νερού λύνεται το υδατικό πρόβλημα.

«Αντίθετα», είπε, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε κατά τρόπο λογικό, να μη σπαταλούμε τις ποσότητες νερού, γιατί πρέπει να γίνει εξοικονόμηση μέχρι και τέλος του χρόνου, μέχρι δηλαδή την περάτωση της μεταφοράς του νερού».

Σε ερώτηση εάν η Κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο δράσης στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα με τον αγωγό, εξήγησε ότι «ένα από τα σενάρια είναι η εξοικονόμηση κάποιων αποθεμάτων από τον πυθμένα της Γερμασόγειας και του Κούρη. Η άλλη περίπτωση είναι από τις γεωτρήσεις ή και τις μονάδες αφαλάτωσης πέραν της δυναμικότητας που ήδη δίνουν αλλά και αν χρειαστεί, πρόσθεσε, θα αλλάξει η ροή από τη Λάρνακα προς Λεμεσό για να γίνει μια ισοκατανομή βαρών. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσουμε τη Λεμεσό να υποστεί όλες τις επιπτώσεις», τόνισε.

Επιπλέον, είπε ότι σε περίπτωση ανάγκης υπάρχουν οι αφαλατώσεις, που είναι σε λειτουργία, τονίζοντας ότι ξεκίνησε η αναβάθμιση τους από το μήνα Ιούλιο και περατώνεται μέχρι και την άνοιξη του 2009.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ocean Tankers Μιχάλης Ιωαννίδης είπε ότι τα προβλήματα που υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιλυθεί και το νερό άρχισε να ρέει.

Ανέφερε πως «ήδη το πρώτο πλοίο τελείωσε, το δεύτερο πλοίο ξεφορτώνει αυτή τη στιγμή και το τρίτο πλοίο αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Λεμεσού σήμερα και είναι και αυτό έτοιμο να πάρει την πορεία του».

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι ο ρυθμός «δεν είναι αυτός ο οποίος θα έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή, αλλά για προληπτικούς λόγους η εταιρεία κάνει upgrading τον αγωγό σταδιακά, για να μην υπάρξει δεύτερο πρόβλημα», ανέφερε.

ηε