You are here

Σταθερό το ποσοστό κινδύνου φτώχειας

29/09/2022 13:15

Σε σταθερά επίπεδα, παρέμεινε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην Κύπρο το 2021, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, έντεκα κράτη – μέλη, ανάμεσα τους και η Κύπρος είχαν σταθερό ρυθμό στο ποσοστό φτώχειας, ενώ σε Κύπρο, Βουλγαρία, Φινλανδία, Γερμανία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σουηδία, παρατηρήθηκε μικρή μείωση.

Σε σύγκριση με τα επίπεδα προ – πανδημίας του 2019, πέντε κράτη – μέλη το 2021, σημείωσαν αύξηση στο ποσοστό κινδύνου φτώχειας, ενώ σε Ελλάδα, Κροατία, Λετονία και Ολλανδία, η αύξηση αναφέρεται ως αισθητή.

Ακόμη, όπως αναφέρει η Eurostat, μέχρι το τέλος του 2021, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην ΕΕ, αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχέση με το 2020.

Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για το 2021 υποδεικνύουν θετική εξέλιξη στην κατανομή του εισοδήματος, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, με σημαντικές αυξήσεις στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Οι κύριες τάσεις στην αγορά εργασίας και η σημαντική μείωση των εργαζομένων που επηρεάζονται από τα μέτρα για την πανδημία, συνάδουν με τις αυξήσεις, μαζί με τα συστήματα κοινωνικής προστασίας που υιοθετούνται από τα κράτη – μέλη, για σταθεροποίηση των μισθών και του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Μ.Κ.