You are here

Στην 44η θέση ανταγωνιστικότητας η Κύπρος

17/10/2018 15:34

Την 44η θέση ανταγωνιστικότητας καταλαμβάνει η Κύπρος στο νέο δείκτη του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ για το 2018 από το σύνολο 140 χωρών.

Η βαθμολογία για το νέο δείκτη κυμαίνεται από 0 μέχρι 100. Η βαθμολογία της Κύπρου ανέρχεται σε 65.6.

Όπως τονίζεται, μέσα από τις ταχείες τεχνολογικές αλλαγές, την πολιτική πόλωση και την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, είναι σημαντικό να καθοριστούν, αξιολογηθούν και εφαρμοστούν νέοι οδοί ανάπτυξης και ευημερίας.

Σημειώνεται ότι η έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του 2018 αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο στην ιστορία των τεσσάρων δεκαετιών της σειράς, με την εισαγωγή του νέου δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

Ο νέος δείκτης φωτίζει ένα αναδυόμενο σύνολο οδηγών παραγωγικότητας και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Παρέχει μια πολύ απαραίτητη πυξίδα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να συμβάλει στη διαμόρφωση των οικονομικών στρατηγικών και στην παρακολούθηση της προόδου.

Η Κύπρος έχει καλή κατάταξη για θέματα υγείας (26η θέση), παραγωγής αγοράς (26η) και αγορά εργασίας (28η).

Σε σχετικά ψηλά επίπεδα είναι και η κατάταξη σε θέματα τεχνολογίας

Για το μέγεθος της αγοράς η χώρα καταλαμβάνει την 110η θέση και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα την 95η.

Την πρώτη θέση στο νέο δείκτη ανταγωνιστικότητας καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη, Γερμανία, Ελβετία και Ιαπωνία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και Δανία.

Η Ελλάδα λαμβάνει την 57η θέση.

Της Γεωργίας Χαννή