You are here

Στήριξη €9 εκατ. προς κτηνοτρόφους

27/10/2021 13:06

Την παραχώρηση 9 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ προς τους κτηνοτρόφους για στήριξή τους, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, οι αιγοπροβατοτρόφοι θα στηριχθούν με 3,2 εκ ευρώ, οι χοιροτρόφοι με 2,7 εκ. ευρώ, οι αγελαδοτρόφοι με 1,7 εκ ευρώ, η πτηνοτροφία με 1,3 εκ ευρώ και η κονικλοτροφία με 25 χιλιάδες ευρώ.

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για να δοθούν τα χρήματα αυτά, ο κ. Καδής είπε πως για τους αιγοπροβατοτρόφους θα καταβληθεί προσπάθεια να δοθούν μαζί με τις κεφαλικές επιδοτήσεις που θα δίνονταν πριν το τέλος του χρόνου.

«Για τις υπόλοιπες ομάδες των κτηνοτρόφων είχαμε χθες συνάντηση με τον Επίτροπο του ΚΟΑΠ, μέσω του οποίου θα δοθούν αυτές οι ενισχύσεις. Μας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να δώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτή τη στήριξη. αναμένεται ότι θα είναι στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους», σημείωσε.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καδής σημείωσε πως «όπως είχαμε διαβεβαιώσει τον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους η Κυβέρνηση θα ερχόταν αρωγός σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν, ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών».

Σήμερα κατατέθηκε από το Υπουργείο στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση για στήριξη των διαφόρων κτηνοτροφικών κλάδων.
Το Υπουργικό ενέκρινε την πρόταση σύμφωνα με την οποία θα παραχωρηθούν προς τους κτηνοτρόφους 9 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε.

Θεωρούμε, ανέφερε, «ότι αυτή η στήριξη θα αποσυμφορήσει την κατάσταση, θα ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους μας και θα δώσει χρόνο στην αγροδιατροφική αλυσίδα να λειτουργήσει μετακυλίοντας αυτό το κόστος σε όλους τους κρίκους της και όχι μόνο στις πλάτες των κτηνοτρόφων μας».

Ο κ. Καδής είπε πως η Κυβέρνηση «σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις και τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων θα παρακολουθεί την κατάσταση και εκεί που θα κριθεί ότι πρέπει να παρέμβει, στο πλαίσιο της νομιμότητας πάντοτε, δεν θα διστάσει να το πράξει και πάλι».

Πυρόπληκτες περιοχές - βοήθεια

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως παράλληλα σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης στις πυρόπληκτες περιοχές της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού που είχαν αυτός και ο Υπουργός  Εσωτερικών, ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας για διαφοροποίηση των μέτρων που είχαν εγκριθεί αμέσως μετά την πυρκαγιά, ούτως ώστε να καλυφθούν και επιπρόσθετες κατηγορίες αγροτών ή να παρασχεθεί επιπρόσθετη ψηλότερη βοήθεια στις περιπτώσεις που έκριναν ότι αυτό έπρεπε να γίνει .

Έτσι για παράδειγμα, σημείωσε, «καλύπτονται και οι μη επαγγελματίες αγρότες με ένα τρόπο πιο άμεσο και ολοκληρωμένο ενώ καλύπτονται και κατηγορίες αγροτών οι οποίες δεν προβλέπετο να στηριχθούν με βάση τα υφιστάμενα σχέδια όπως για παράδειγμα οι μελισσοκόμοι, τα ελαιοτριβεία και κάποιες επιχειρήσεις όπως τα παντοπωλεία και τα εστιατόρια».

Ο κ. Καδής διευκρίνισε πως «σε αυτές τις περιπτώσεις θα αποζημιωθεί και το αγροτικό προϊόν το οποίο έχει επηρεαστεί από την πυρκαγιά».

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσουν οι λειτουργοί και τα στελέχη του Τμήματος Γεωργίας σε επισκέψεις που θα κάνουν στην περιοχή σε συνεννόηση πάντοτε με τις τοπικές κοινότητες».