You are here

Στις 22 Αυγούστου η έκθεση ελεγκτή για διαβατήρια

26/07/2022 12:03

Η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πολιτογραφήσεις θα δημοσιοποιηθεί στις 22 Αυγούστου, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, επεσήμανε ότι κατά τη γνώμη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκύπτουν ποινικά αδικήματα τα οποία πρέπει να εξετάσει η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Στο επίκεντρο της έρευνας ήταν ο οικονομικός επηρεασμός του δημοσίου και διαπιστώνεται, σημείωσε, ότι το κράτος απώλεσε φορολογικά έσοδα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Εξετάστηκαν όπως είπε, μεταξύ άλλων αν πληρούνταν κριτήρια για πολιτογράφηση εκείνη την περίοδο και αν καταβάλλονταν οφειλές στο δημόσιο από τους κατόχους κυπριακού διαβατηρίου, δηλαδή μετά την πολιτογράφηση.

Εξετάστηκε επίσης και ο χειρισμός των αιτήσεων από τον εκάστοτε υπουργό αν ήταν ο ενδεδειγμένος, σημειώνοντας πως για αυτό τον σκοπό εξετάστηκαν όλα τα σημειώματα από τριάμισι χιλιάδες φακέλους.

Χθες ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνονται σημαντικά ευρήματα που θα εκπλήξουν όχι ευχάριστα, επισημαίνοντας ότι οι εκθέσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας δεικνύουν τα αρνητικά στοιχεία για να βελτιωθούν.

«Αναμένεται μια έκθεση να έχει αδυναμίες, ελλείψεις, τρύπες στο σύστημα, μη ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για τα στοιχεία των περιπτώσεων που έρχονται ενώπιον του και εικονικές πράξεις», επεσήμανε.

Γ.Χ.