You are here

Στις 38,6 χιλ. οι φοιτητές

24/06/2016 17:09
Το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, το σύνολο των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο ανέρχεται σε 38.647 φοιτητές, εκ των οποίων 31.386 φοιτούν σε πανεπιστήμια και 7.261 σε Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη Χαρτογράφηση του Εκπαιδευτικού Πεδίου της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΑΑΕ), κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση και επίσημη επί του θέματος ανακοίνωση, “σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών φοιτά το 65% του συνόλου των φοιτητών, ενώ στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (επίπεδο Μάστερ και Διδακτορικό) φοιτά το 35% του φοιτητικού πληθυσμού”.

Από το σύνολο των 38.647 φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο, 23.886 είναι Κύπριοι πολίτες (ποσοστό 62%), 10.779 είναι Ευρωπαίοι πολίτες (ποσοστό 28%), ενώ 3.982 φοιτητές προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 10%).

Η χαρτογράφηση κατέδειξε ότι “πρώτος στην προτίμηση των προπτυχιακών φοιτητών των πανεπιστημίων είναι ο κλάδος της Διοίκησης και Οικονομικών, ενώ ακολουθούν η Νομική, η Λογιστική και η Νοσηλευτική”.

Όσον αφορά τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, αυτοί επιλέγουν σπουδές σε κλάδους των Επιστημών της Αγωγής, της Ειδικής και Ενιαίας Εκπαίδευσης, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι Διοίκησης και Οικονομικών, και Διοίκησης Μονάδων Υγείας.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των προπτυχιακών φοιτητών των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η πρώτη προτίμηση είναι η φοίτηση σε κλάδους Διοίκησης και Οικονομικών, και ακολουθούν οι Τέχνες (Ηθοποιία/Μουσική/Τέχνη/Φωτογραφία), τα Ιατρικά και Παραϊατρικά Επαγγέλματα και ο κλάδος της Εκπαίδευσης.

Την ίδια πρώτη προτίμηση, δηλαδή, Διοίκηση και Οικονομικά έχουν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο κλάδος Διοίκηση και Οικονομικά αποτελεί επίσης την πρώτη προτίμηση των μεταπτυχιακών φοιτητών των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την οποία ακολουθούν οι σπουδές στα Ξενοδοχειακά και Τουριστικά, στην Αισθητική και στην Πληροφορική.

Επιπρόσθετα, τα εν λόγω στοιχεία έχουν τύχει ανάλυσης από τη ΔΑΑΕ με σκοπό τη σύγκρισή τους με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη χαρτογράφηση άλλων ακαδημαϊκών ετών.

Μέσω της σύγκρισης των εν λόγω στοιχείων φαίνεται η αυξομείωση τόσο του αριθμού των φοιτητών γενικά, όσο και ανά Ίδρυμα (Πανεπιστήμιο / Σχολή), καθώς επίσης και ανά κλάδο και επίπεδο σπουδών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε σχέση με την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015, υπήρξε αύξηση στο σύνολο των φοιτητών των Πανεπιστημίων κατά 8% (αύξηση 2.283 φοιτητές) ενώ στις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπήρξε αύξηση της τάξης του 19% (αύξηση 1.181 φοιτητές).

Αναφορικά με τις προτιμήσεις των φοιτητών, αυτές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα τόσο για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων όσο και για τους φοιτητές των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέρος των στοιχείων που προέκυψαν από τη χαρτογράφηση του πεδίου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πιστοποίηση της φοιτητικής ιδιότητας των αλλοδαπών φοιτητών και έκδοση σχετικής άδειας εργασίας / τοποθέτησης τους στη βιομηχανία.

Τα πιο πάνω στοιχεία θα δημοσιευτούν συνοπτικά στην ετήσια έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.