You are here

Στο Ανώτατο η ελεγκτική υπηρεσία για τίτλους βοηθών

01/07/2022 13:19

Η Ελεγκτική Υπηρεσία παραμένει στη θέση ότι, ο καθορισμός τίτλου του δεύτερου τη τάξει στην Ελεγκτική Υπηρεσία σε πρόδηλη αντίθεση με τις ρητές πρόνοιες του Συντάγματος, συνιστά συνταγματική εκτροπή και προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στις 9 Μαΐου 2022, με ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, είχε ενημερώσει για την κατάθεση αίτησης στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 139 του Συντάγματος, ζητώντας δήλωση του Δικαστηρίου ότι η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών ημερ. 19.4.2022 είναι εξ υπαρχής άκυρη και χωρίς οποιοδήποτε απολύτως νομικό αποτέλεσμα. Η εγκύκλιος καθόριζε ότι οι τίτλοι των δεύτερων τη τάξει στην Νομική Υπηρεσία, στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο δεν θα είναι αυτοί που προβλέπονται στο Σύνταγμα.

Εκκρεμούσης της υπόθεσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο περιέλαβε στο νομοσχέδιο του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού πρόνοια ανάλογη με την υπό αναφορά Εγκύκλιο, το οποίο χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σε νόμο.

«Το Σύνταγμα έχει τάξει ως θεματοφύλακά του το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο έχει ήδη αχθεί το θέμα που προέκυψε με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών. Η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να καταθέσει και νέα αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με τον ψηφισθέντα χθες νόμο», αναφέρεται.

Στο μεταξύ, εκτός εάν και μέχρις ότου ο νέος νόμος κηρυχθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικός ή άλλως το θέμα που προέκυψε αποφασισθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο νέος νόμος θα τυγχάνει εφαρμογής κατά την άσκηση των συνταγματικών εξουσιών τους από την Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Γενικό Ελεγκτή, όπως και από το προσωπικό της Υπηρεσίας.

«Με την προσφυγή στη δικαιοσύνη επιδίωξη μας είναι η διασφάλιση  ότι η όποια ρύθμιση θα είναι συμβατή με το Σύνταγμα, κάτι για το οποίο αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο», αναφέρεται.