You are here

Στο επίκεντρο η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

19/09/2019 14:48

Στην ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκαν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, με τον κ. Λιλλήκα να εκφράζει την ευχή ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει σύντομα στη Βουλή για οριστικές και τελικές αποφάσεις.
 
Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση, στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η σχετική συζήτηση διαρκεί πολλά χρόνια και «ελπίζουμε ότι σύντομα θα τροχιοδρομηθεί η όλη διαδικασία για νομοθετική ρύθμιση γιατί οι δημότες απαιτούν και αναμένουν μια ουσιαστική και ριζοσπαστική μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
 
Ανέφερε εξάλλου ότι για τη Συμμαχία Πολιτών το κριτήριο των αποφάσεων διέπεται από την αρχή ότι θα πρέπει η μεταρρύθμιση να εξυπηρετεί έναν στόχο, «να προσφέρει μέσα από Δήμους την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών προς τους δημότες με το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό κόστος». Οποιαδήποτε ιδέα για μεταρρύθμιση εξυπηρετεί αυτή την αρχή θα μας βρει συμπαραστάτες, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.
 
Έκανε εξάλλου λόγο για «ριζοσπαστικές απόψεις» του Δημάρχου, τις οποίες συζήτησαν κατά τη συνάντηση, για να προσθέσει ότι ο τόπος χρειάζεται ριζοσπαστικές θέσεις σήμερα προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές «που θα βοηθήσουν να πάμε ένα βήμα μπροστά, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες».
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Στροβόλου είπε ότι οι Δήμοι ασφυκτιούν, ενώ έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα. «Επιτέλους ήρθε η ώρα με μια νομοθετική ρύθμιση να προχωρήσουμε στη νέα εποχή» ανέφερε ο κ. Παπαχαραλάμπους.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε εξάλλου ότι κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που αφορούν την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων. «Ετοιμάζουμε ένα έγγραφο το οποίο θα καταθέσουμε με τις δικές μας εισηγήσεις για το πως πρέπει να προχωρήσουν οι Δήμοι μας για να είναι πραγματικές τοπικές Κυβερνήσεις και όχι η ετεροδιοίκηση που έχουμε σήμερα».
 
Είπε τέλος ότι ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών έχει δει με θετικό μάτι τις προτάσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υποστηριχθούν οι εισηγήσεις και στη Βουλή, ενώ κάλεσε Κυβέρνηση και κόμματα να κινηθούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς «για να μπορέσουμε επιτέλους να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες που θέλουμε να δώσουμε στους δημότες και που οι δημότες δικαίως θέλουν από εμάς».