You are here

Στο μικροσκόπιο 100 καταγγελίες για απάτη «Microsoft»

30/07/2021 07:15

Περίπου 100 καταγγελίες για απάτη μέσω κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων, που στοχεύουν στην πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές πολιτών και στα προσωπικά και τραπεζικά τους δεδομένα εξετάζει η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o Βοηθός Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ανδρέας Αναστασιάδης, περίπου 100 καταγγελίες τηλεφωνικής απάτης βρίσκονται ενώπιον της υποδιεύθυνσης.

Με βάση τις συγκεκριμένες υποθέσεις, επιτήδειοι, εγκληματίες του κυβερνοχώρου ισχυρίζονται ότι είναι λειτουργοί της εταιρείας Microsoft από το εξωτερικό και καθοδηγούν τους χρήστες σε ενέργειες που οδηγούν σε υποκλοπή δεδομένων ή τραπεζικών στοιχείων.

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για υποθέσεις εξαπάτησης μέσω κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων, στις οποίες οι εγκληματίες έχουν υποκλέψει από τα θύματα τους, ποσά από €500 ως €20 χιλ.

Ερωτηθείς ο κ. Αναστασιάδης εάν οι καταγγελίες αφορούν πρόσωπα ή επιχειρήσεις ανέφερε ότι πρόκειται κυρίως για πολίτες, οι οποίοι έδωσαν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό λογαριασμό τους, μέσω της τηλεφωνικής απάτης που το τελευταίο διάστημα έχει απλώσει τα πλοκάμια της και στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, οι ύποπτοι, «διενεργούν τηλεφωνικές κλήσεις σε συνδρομητές της Κύπρου και παρουσιάζονται ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft και προσφέρονται να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) ή ακόμα για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό για δήθεν προστασία των δεδομένων.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Αστυνομία συστήνει την προσοχή του κοινού, τόσο στην συγκεκριμένη μορφή απάτης μέσω διαδικτύου, όσο και γενικότερα στις διαδικτυακές απάτες οι οποίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

Της Ελένης Χαραλάμπους