You are here

Στο μικροσκόπιο τυχόν ποινικό αδίκημα Οδυσσέα

23/01/2023 07:19

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται σύντομα στη Νομική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της διερεύνησης καταγγελίας του ΓΔ του ΥΠΟΙΚ Γιώργου Παντελή, σε βάρος του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για διάπραξη αδικήματος σε σχέση με τη δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων ή διαρροής πληροφοριών ή αποκάλυψης εμπιστευτικών στοιχείων» που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης και διαχείρισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, «γελοίους και ανυπόστατους».

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, οι καταγγελίες του ΓΔ του ΥΠΟΙΚ έχουν τεθεί ήδη στο μικροσκόπιο, τόσο της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και εξωτερικών συμβούλων για να διαπιστωθεί κατά πόσο ενέχει ή όχι οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος ο Γενικός Ελεγκτής.

Νομικοί υποστηρίζουν ότι εάν όντως στοιχειοθετηθεί υπόθεση κατά του Γεν. Ελεγκτή για διαρροή εμπιστευτικών στοιχείων που αφορούν στη διαδικασία δημοσίων συμβάσεων, τότε, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι πρόνοιες του σχετικού νόμου:

Η σχετική πρόνοια του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων προβλέπει όπως «πρόσωπο το οποίο παρέχει ή διαρρέει οποιαδήποτε πληροφορία γραπτή ή προφορική, είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται σε φυλάκιση και χρηματικού προστίμου».

Οι εν λόγω καταγγελίες τέθηκαν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη στις 19 Ιανουαρίου, με επιστολή του Γιώργου Παντελή, Γενικού Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ και με κοινοποίηση στον Πρόεδρο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και προϋπολογισμού, στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο Διευθυντή Διαχείρισης Έργου Παραχώρησης, όπως επίσης και στον ίδιο το Γενικό Ελεγκτή.

Στην επιστολή του, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, καλεί το Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης αδικήματος που σχετίζεται με τη δημοσίευση ψευδών πληροφορίων που δύνανται να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού προς το κράτος ή τα όργανα του, σύμφωνα με το άρθρο 50 του ποινικού κώδικα (ΚΕ 154).

Επιπρόσθετα, καλεί το Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει και το ενδεχόμενο διάπραξης αδικήματος παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και αποκάλυψης κρατικού απορρήτου, σύμφωνα με το άρθρο 135 επίσης του ποινικού κώδικα νόμου.

Προηγήθηκαν καταγγελίες του Γεν. Ελεγκτή κατά ΥΠΟΙΚ

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής με επιστολή του στις 2 Ιανουαρίου, είχε ενημερώσει το Γενικό Εισαγγελέα για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών ή αστικών αδικημάτων, σε σχέση με τη σύναψη από το ΥΠΟΙΚ δύο συμβάσεων με χρηματοοικονομικούς συμβούλους, μία το Νοέμβρη του 2021 και μία τον Ιούλη του 2022, χωρίς την ύπαρξη διαθέσιμων πιστώσεων και με απευθείας ανάθεση, χωρίς προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, κατά παράβαση, όπως υποστήριζε, της σχετικής νομοθεσίας δημοσίων συμβάσεων.

Σύμφωνα με το Γεν. Ελεγκτή, τις σχετικές αποφάσεις είχαν λάβει ο Υπουργός Οικονομικών Κ. Πετρίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γ. Παντελή.

Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει, πως στο πλαίσιο της έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το θέμα, υπέβαλε στην υπηρεσία, με σαφή ένδειξη «confidential», προσχέδιο μνημονίου κατανόησης για την επίτευξη συμβιβασμού, οι όροι του οποίου ήταν σε επεξεργασία και διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών.

«Παρά τον προφανή εμπιστευτικό χαρακτήρα του εγγράφου, μεταφρασμένα αποσπάσματα του δημοσιεύθηκαν σε συγκεκριμένο ΜΜΕ μετά από λίγες μέρες», παρατηρεί στην επιστολή του ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα αποσπάσματα αυτά διέρρευσαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Τονίζει, επίσης, πως οι εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι του κράτους είχαν επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη διασφάλισης της εμπιστευτικότητας, λόγω της διαδικασίας διαιτησίας που εκκρεμεί.

Εκτενή αποσπάσματα της επιστολής έφερε στο φως το περασμένο Σάββατο ο Φιλελεύθερος.

Στην αυτούσια επιστολή του ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, η οποία επισυνάπτεται, αναφέρεται ότι η δημοσίευση ψευδών πληροφοριών αφορούν δύο ζητήματα.

Το πρώτο σχετίζεται με την αντικατάσταση του ελεγκτικού Οίκου Ernst Young από την PWC, για παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ της Δημοκρατίας και της Hermes.

Ο κ. Παντελή υποστηρίζει ότι ενώ, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είχε ολοκληρώσει την έρευνα της, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη σκόπιμη αντικατάσταση του οίκου Ernst Young, επειδή τα αποτελέσματα των μελετών του δεν εξυπηρετούσαν το υπουργείο.

Επίσης, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως ο Ελεγκτής με τις τοποθετήσεις του άφηνε να εννοηθεί πως οι στόχοι του υπουργείου ήταν η επίτευξη συμφωνίας που θα ευνοούσε τη διαχειρίστρια εταιρεία και θα έβλαπτε το δημόσιο συμφέρον.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά δημόσιες τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή περί συμφωνίας μεταξύ της Hermes και της Δημοκρατίας για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων.

Προστίθεται πως, το υπουργείο προώθησε στο Γενικό Ελεγκτή όλα τα στοιχεία, τα οποία αποδείκνυαν πως δεν είχε συνομολογηθεί καμία συμφωνία, καθώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί μετά την ολοκλήρωση των μελετών από τους συμβούλους και την έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ανυπόστατοι και γελοίοι οι ισχυρισμοί ΥΠΟΙΚ

«Οι καταγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών είναι πρόδηλα ανυπόστατες και γελοίες», σχολίασε ο Γεν. Ελεγκτής τους ισχυρισμούς του ΥΠΟΙΚ.

«Αλίμονο να ήταν ποινικό αδίκημα, ή έστω και κατ’ ελάχιστο μεμπτή, η ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για μία δημόσια σύμβαση, ιδίως εφόσον η ίδια η επιτροπή μας κάλεσε να τη διαφωτίσουμε προτού αποφασίσει για αποδέσμευση του κονδυλίου», αναφέρει ο Γεν. Ελεγκτής.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ισχυρίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ ενεργεί έτσι γιατί, πιστεύει ότι, μια τέτοια δική του καταγγελία, θα μπορούσε να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία για το Γενικό Εισαγγελέα να μην ξεκινήσει ποινική διερεύνηση για την καταγγελία που η Ελεγκτική Υπηρεσία υπέβαλε «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση παραμένει μη επιδεκτική του συνταγματικώς καθορισμένου ελέγχου από την υπηρεσία μας», υποστηρίζει ο κ. Μιχαηλίδης.

Επισυνάπτεται αυτούσια η επιστολή του ΓΔ του ΥΠΟΙΚ.

Του Λεύκου Χρίστου