You are here

StockWatch Trust Index: Όλες οι έρευνες εμπιστοσύνης για εταιρείες

16/05/2019 06:49

Νέο παράθυρο ενημέρωσης ανοίγει η StockWatch με το StockWatch Trust Index (STI), τον δείκτη μετρήσεων εμπιστοσύνης για δεκάδες επιχειρήσεις.

Ο δείκτης στηρίζεται στις έρευνες αξιοπιστίας που πραγματοποιούνται από τη StockWatch από το 2013 για διάφορους τομείς της οικονομίας και παρατίθεται σε εξειδικευμένο τμήμα της ομώνυμης ιστοσελίδας.

Το STI παρέχει τη δυνατότητα αξιολόγησης και σύγκρισης των επιδόσεων εταιρειών και οργανισμών βάσει ερευνών κοινής γνώμης που πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε μήνα.

Το STI δίνει τη δυνατότητα συγκριτικής κατάταξης των εταιρειών και οργανισμών με τη βαθμολογία που τους δίνουν καταναλωτές και επιχειρηματίες σε δύο ερωτήσεις που θέτει η έρευνα – πόσο αξιόπιστοι είναι οι οργανισμοί και αν θα τους συνέστηναν σε τρίτους.  Οι απαντήσεις δίνονται σε κλίμακα 0 προς 10.

Ο δείκτης προσμετρά την απόκλιση της βαθμολογίας της κάθε εταιρείας από τον μέσο όρο της βαθμολογίας του τομέα.  Για παράδειγμα, αν ο δείκτης αξιοπιστίας μιας εταιρείας είναι 110, σημαίνει ότι η μέση βαθμολογία που της έδωσαν οι ερωτώμενοι στην έρευνα είναι 10% πάνω από τον μέσο όρο της βαθμολογίας που έλαβαν όλες οι εταιρείες του κλάδου.

Η εξειδικευμένη ιστοσελίδα του STI δίνει τη δυνατότητα διαχρονικών συγκρίσεων του δείκτη εμπιστοσύνης των εταιρειών του κάθε κλάδου.

Οι έρευνες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών τομέων το οποίο περιλαμβάνει κλάδους όπως οι ελεγκτικοί οίκοι, οι τράπεζες, οι εισαγωγείς αυτοκινήτων, οι κατασκευές, οι θεσμοί, οι ασφάλειες ζωής και ασφάλειες αυτοκινήτου, τα ιατρικά κέντρα, οι τηλεπικοινωνίες και τα πανεπιστήμια.

Η StockWatch πραγματοποιεί κάθε μήνα έρευνες με δείγμα περίπου 600 καταναλωτές και σε διάφορες περιόδους έρευνες με δείγμα περίπου 740 επιχειρήσεις.

Συνολικά συγκεντρώνονται στοιχεία για 91 διαφορετικές εταιρείες και οργανισμούς.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται όλοι οι μεγάλοι παίκτες της κυπριακής οικονομίας, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων, πέντε μεγάλων ελεγκτικών οίκων, οκτώ τραπεζών, πέντε ιατρικών κέντρων, τεσσάρων εταιρειών τηλεπικοινωνίας, οκτώ πανεπιστημίων, ασφαλιστικών εταιρειών, κτλ. Η έρευνα αξιολογεί επίσης διάφορους πολιτειακούς θεσμούς και οργανισμούς.

Οι έρευνες αξιοπιστίας διενεργούνται από τη RAI Consultants για λογαριασμό της StockWatch και γίνονται με τη συμμετοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη μεθοδολογία της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Το STI είναι το πρώτο από σειρά νέων υπηρεσιών που θα προσφέρει η StockWatch το 2019 με αφορμή τα εικοσάχρονα της.

M.X.