You are here

ΣΥΚΑΛΑ: Εύγε στον Ματέο Ρέτζι

20/07/2016 15:37
O Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) με επιστολή του συγχαίρει τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέτζι για τη στάση του κατά της εφαρμογής της οδηγίας για Ανάκαμψη και Εξυγίανση Τραπεζών που περιλαμβάνει και το εργαλείο του κουρέματος καταθέσεων (bail-in) στο πλαίσιο της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα στην Ιταλία.

«Ο σκοπός που σας γράφουμε είναι να σας εκφράσουμε τα εγκάρδια μας συγχαρητήρια για την στάση που τηρείτε σε σχέση με τις απαιτήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και την σθεναρή αντίστασή σας στην διαδικασία του bail-in, η οποία θα οδηγήσει πολλούς Ιταλούς πολίτες στην φτώχεια και κοινωνική αναταραχή στην χώρα», αναφέρει ο ΣΥΚΑΛΑ σε επιστολή του προς τον Ματέο Ρέντζι, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο ΣΥΚΑΛΑ υπενθυμίζει ότι η εφαρμογή του bail-in στη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο δεν είχε προηγούμενο και επιβλήθηκε πριν ακόμη υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο ΕΕ με αποτέλεσμα να χαθούν όλες οι καταθέσεις πάνω των €100.000 και τα τραπεζικά αξιόγραφα. Σημειώνει ακόμη πως όταν ο Σύνδεσμος εξέφρασε παράπονα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτός απάντησε ότι το Eurogroup του έθεσε το πιστόλι στον κρόταφο, όπως αναφέρεται στην επιστολή.

«Ως ηγέτης μιας σημαντικής χώρας της ΕΕ και της ευρωζώνης, της οποίας τα οικονομικά έχουν επιδεινωθεί, όπως και στη χώρα μας, θα θέλαμε να σας ενθαρρύνουμε να προσπαθήσετε να εμφυσήσετε λογική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς», αναφέρει ο ΣΥΚΑΛΑ στην επιστολή του προς τον κ. Ρέντζι.