You are here

Συνέδριο για μεταρρύθμιση ανώτατης βαθµίδας δικαστηρίων

29/11/2022 20:58

Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τρίτη το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο της Κυπριακής Νομικής Επιθεώρησης με θέμα «Η Μεταρρύθμιση της Ανώτατης Βαθµίδας των Δικαστηρίων στην Κύπρο».

Το Συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, με την συμμετοχή ομιλητών διεθνούς εμβέλειας από διακεκριμένα ιδρύματα του εξωτερικού και της Κύπρου.

Κύριοι ομιλητές στις εργασίες του Συνέδριου ήταν ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό Πανεπιστημίου Νεάπολις, Μύρων Νικολάτος, οι Δικηγόροι Πολύβιος Πολυβίου και Λάρης Βραχίμης, καθώς και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου.

Επίσης, στο συνέδριο μίλησαν ο Καθηγητής Πρόεδρος Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick και Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, ο Καθηγητής και Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Τσιμάρας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Χρήστος Παπαστυλιανός, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Παρασκευά, και ο Καθηγητής Τμήματος Νομικής και Αναπληρωτής Κοσμήτωρ Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Κύπρου, Νικήτας Ε. Χατζημιχαήλ.

Στην επίσημη τελετή έναρξης χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Ταξέως, Στέφη Δράκου, και ο  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Νομικής Βιβλιοθήκης, Αντώνης Καρατζάς.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είπε ότι «τα νέα δεδομένα, που οι πρωτόγνωρες για το χώρο της δικαιοσύνης στη χώρας μας νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούν, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τεράστιες προκλήσεις, με τελικό στόχο την πλήρη αναμόρφωση του δικαστικού μας συστήματος».

Τόνισε πως «η τελεσφόρηση του έργου της μεταρρύθμισης δεν εξαρτάται  μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο και μόνο, αλλά προϋποθέτει την άμεση ανταπόκριση του κράτους σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη στελέχωση και παροχή των αναγκαίων μέσω λειτουργίας των υπό αναφορά δικαστηρίων», για να σημειώσει ότι η μεταρρύθμιση  σε ό,τι αφορά στα Δικαστήρια πρωτόδικης δικαιοδοσίας έχει προ πολλού αρχίσει.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Λιάτσο «η ετοιμασία νέων κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίοι θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του νέου έτους, η αύξηση των θέσεων των Επαρχιακών Δικαστών, η δημιουργία νέων δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας, η έγκριση ήδη νέων κανονισμών που αφορούν εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων των ετών 2014 – 2018, τα νέα προγράμματα εργασίας των Επαρχιακών Δικαστηρίων, με έμφαση στην γρηγορότερη εκδίκαση των πιο πολλών υποθέσεων και η αναμενόμενη ολοκλήρωση της προσπάθειας εκδίκασης μικροδιαφορών με πιο συνοπτικές διαδικασίες, συνιστούν το νέο πλέγμα των μεταρρυθμιστικών δεδομένων, που καλύπτουν ήδη τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας».

Σε χαιρετισμό του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είπε πως «η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, όπως πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, ανταποκρίνεται στις συστάσεις που έχουν δοθεί από την Επιτροπή GRECO, τo Rule of Law της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Επιτροπή Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεν αποσκοπεί μόνο στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης», για να προσθέσει «κομμάτι της είναι και η τριτοβάθμια διαδικασία που εκκολάπτεται από τη δημιουργία των δύο ανεξάρτητων, εξειδικευμένων πλέον τριτοβάθμιων δικαιοδοτικών μηχανισμών, καθώς και οι πολύ σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που εισάγονται ως εχέγγυο της ασφάλειας δικαίου».

«Ένα δεύτερο υψίστης σημασίας θέμα», είπε, «που θεωρώ ότι επιλύεται με τη μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας των δικαστηρίων, είναι η διασφάλιση των λεγόμενων ‘checks and balances’ καθώς ο αλληλοέλεγχος των Ανώτατων Δικαστών από ένα ανεξάρτητο Σώμα, καταλύει την ισχύουσα κατάσταση όπου ο πειθαρχικός έλεγχος ενός Δικαστή γίνεται από «αδελφούς» Δικαστές, μέλη του ίδιου ακριβώς Σώματος».

Όπως σημείωσε ο κ. Σαββίδης «η νέα προτεινόμενη δομή διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις του νέου Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που θα αποτελείται από Δικαστές του νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα μπορούν να εφεσιβληθούν στο Δευτεροβάθμιο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που θα αποτελείται από τους Δικαστές του νέου Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι οποίοι δεν θα συμμετέχουν στην πρωτόδικη διαδικασία».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι «με τις αλλαγές που εισάγονται διασφαλίζεται ότι όταν η πλήρης Ολομέλεια του ενός ή του άλλου Ανώτατου Δικαστηρίου συνεδριάζει για θέματα της αρμοδιότητάς τους, η εκδίκαση υποθέσεων από τους Δικαστές του άλλου τριτοβάθμιου Δικαστηρίου θα μπορεί να προχωρεί απρόσκοπτα, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία καθυστερήσεων στην εξέταση υποθέσεων, όπου για τη λήψη απόφασης το σημερινό Ανώτατο πρέπει να συνέρχεται σε πλήρη ολομέλεια, εις βάρος της ταχύτητας εκδίκασης άλλων υποθέσεων».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην ομιλία της ανέφερε πως «με μια νέα δομή στην Ανώτατη βαθμίδα να λειτουργεί το 2023, δύο νέα δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας - το Εμπορικό και το Ναυτοδικείο- 26 νέους δικαστές, την τεχνολογία να ολοκληρώνεται και να τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το 2023, να παραδίδεται η τελική μελέτη για τη δημιουργία Courts Service, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σύστημα τηλε-δίκης και το Audio Digital Recording να μας έρχεται το 2025, τους νέους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας να εφαρμόζονται το 2023, μόνο αισιόδοξα μηνύματα μπορούμε να μοιραστούμε σήμερα σε ό,τι αφορά στο κράτος δικαίου και ειδικότερα στην γρήγορη και ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης  μας».

«Ο δρόμος άνοιξε. Το μεγάλο βήμα έγινε. Η σύμπνοια που επέδειξαν όλοι και που οδήγησε στην ψήφιση των βασικών αυτών νόμων, με καθιστά αισιόδοξη πως θα ξεπεράσουμε και πάλι τις όποιες δυσκολίες, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα, που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη, στον νομικό κόσμο και θα επιτύχει τους στόχους για τους οποίους σχεδιάστηκε η μεταρρύθμιση», ανέφερε η κ. Δράκου.