You are here

Συνεχίζει η ΤΑ λέει ο ΥΠΕΣ

02/05/2023 19:16

Συνεχίζουμε κανονικά την πορεία υλοποίησης μεταρρύθμισης της Τοπικής Μεταρύθμισης, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς εναντίον της συνένωσής του με τον Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις πληροφορίες για αγοραπωλησίες περιουσιών Ε/κ στο Βαρώσι, ο κ. Ιωάννου είπε πως είναι μια εξέλιξη που τους ανησυχεί, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα, "για να δούμε πώς μπορούμε να χειριστούμε αυτές τις περιπτώσεις».

Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου για ΤΑ

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης και υπηρεσιακούς για το μεταναστευτικό, και αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου που σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον κάτι να μας προβληματίζει, άρα προχωρούμε κανονικά με τον οδικό χάρτη που έχουμε κάνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ανέφερε δε ότι οι ενέργειες για την ΤΑ συνεχίζονταν, δεν είχαν σταματήσει αναμένοντας την απόφαση του Ανωτάτου.

Ερωτηθείς σε ποια φάση βρίσκεται η μεταρρύθμιση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά «έχει αρκετό δρόμο ακόμη». Τόνισε ότι ο ρόλος του Υπουργείου του είναι συντονιστικός και την δουλειά την κάνουν οι ίδιοι οι δήμοι και οι κοινότητες. «Μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, υπάρχει ανταπόκριση και στον οδικό χάρτη που έχει εκπονηθεί από τους υπηρεσιακούς, τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα. Άρα είμαστε σε καλό δρόμο», ανέφερε.

Αγοραπωλησίες στο Βαρώσι

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με την υπόθεση αγοραπωλησίας τριών ξενοδοχείων εντός του Βαρωσιού σε Τ/κ επιχειρηματία, ο ΥΠΕΣ απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι στο Τμήμα Κτηματολογίου δεν κατατέθηκε αγοραπωλητήριο έγγραφο, ούτε ζητήθηκε από το Υπουργείο έγκριση για κάτι τέτοιο, κι ούτε το Υπουργείο νομιμοποιείται να δώσει την έγκρισή του για μια πράξη ιδιωτικού δικαίου.

«Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έγινε είναι ότι πιστοποιήθηκε το γνήσιο της υπογραφής αυτών που υπογράφουν, όχι το περιεχόμενο», επεσήμανε.

Σίγουρα είναι μια εξέλιξη που τους ανησυχεί, σημείωσε ο κ. Ιωάννου και γι’ αυτό «είμαστε σε επαφή με τον Νομικό μας Σύμβουλο, τον Γενικό Εισαγγελέα, για να δούμε πώς μπορούμε να χειριστούμε αυτές τις περιπτώσεις».

Γνωρίζουν, είπε, ποιοι είναι οι Ε/κ ιδιοκτήτες, έγινε έρευνα, ενώ ερωτηθείς εάν γνωρίζει ποιος είναι ο αγοραστής είπε ότι ως ΥΠΕΣ δεν γνωρίζει.