You are here

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για επαναφορά της πύλης κτηματολογίου

11/03/2023 13:38

Τεχνικοί συνεχίζουν τις εργασίες προκειμένου να επαναφέρουν σε λειτουργία την Πύλη του Κτηματολογίου, έπειτα από την κυβερνοεπίθεση που έχει δεχθεί, με τον Διευθυντή του Κτηματολογίου να δηλώνει στο ΚΥΠΕ πως αύριο θα είναι σε καλύτερη θέση να γνωρίζουν πότε και με πιο τρόπο θα επαναλειτουργήσει η Πύλη, που θεωρείται ένας κρίσιμος τομέας για την κυπριακή οικονομία.

Η Πύλη του Κτηματολογίου είχε από το πρωί της Παρασκευής τερματίσει τις πράξεις λόγω «τεχνικών προβλημάτων», όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

«Παλεύουμε με τον ίδιο ρυθμό, οι τεχνικοί καταβάλλουν προσπάθειες για επαναφέρουμε την πύλη», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, προσθέτοντας ότι η δουλειά θα συνεχιστεί και σήμερα και αύριο.

Ερωτηθείς πότε θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει η Πύλη, ο κ. Ηλία είπε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, προσθέτοντας ότι θα γίνει εξέταση της κατάστασης σε νέα τηλεσυνάντηση με τους τεχνικούς του Κτηματολογίου, του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ), της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) και των εταιρειών που συντηρούν τον εξοπλισμό του Κτηματολογίου.

«Αύριο θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα ως προς το πότε θα μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε, είτε σταδιακά ή συνολικά», πρόσθεσε ο κ. Ηλία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ηλία είπε ότι υπάρχουν αντίγραφα ασφαλείας του συστήματος (backup), για να προσθέσει ωστόσο ότι εξετάζεται από τους τεχνικούς αν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και εκεί, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί πού έχουν τοποθετηθεί είτε ιοί είτε κακόβουλα λογισμικά.