You are here

Τα Pandora Papers άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου

10/10/2021 06:01

Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξαν οι αποκαλύψεις των Pandora Papers, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό, με αφορμή τη συμπερίληψη αναφορών στο δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το θέμα προκαλεί αναταραχές και στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς στα Pandora Papers φιγουράρουν ονόματα ανώτατων κρατικών αξιωματούχων.

Τα Pandora Papers, αποτέλεσαν θέμα συζήτησης σε συνεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα. Mε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με 506 ψήφους υπέρ, 81 ψήφους κατά και 99 αποχές στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη και την Κομισιόν να εντείνουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και άλλων επιζήμιων πρακτικών.

Εξηγήσεις για τις αναφορές που σχετίζονται με την Κύπρο και το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο ΠτΔ, θα ζητήσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Το θέμα ενέγραψε στην Επιτροπή προς συζήτηση το ΑΚΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Κουκουμά να σημειώνει την Πέμπτη ότι, «κυβέρνηση και Συναγερμός θα κληθούν να λογοδοτήσουν».

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΔΗΣΥ και του Προεδρικού, που απάντησαν μεταξύ άλλων, με αναφορές στους πρωταγωνιστές του πρώτου ρεπορτάζ του Al Jazeera για το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, στους οποίους περιλαμβανόταν ο παραιτηθείς βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι καταγγέλλει νόμιμες πράξεις, «μόνο και μόνο με εικασίες και οι ίδιοι δέχονται για το κόμμα τους ανώνυμες εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».

Στη διαρροή φορολογικών δεδομένων των τελευταίων ημερών περιλαμβάνονται αναφορές στο δικηγορικό γραφείο του προέδρου Αναστασιάδη και στο δικηγορικό γραφείο Δημήτριου Δημητριάδη (Demetrios A. Demetriades LLC).

Νομικοί σχολιάζουν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των Pandora Papers, κάνοντας λόγο για αναχρονιστικές νομοθεσίες και έλλειψη διαφάνειας.

Μιλώντας στη StockWatch, έγκριτοι νομικοί τόνισαν ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος, ως  επόπτης των δικηγόρων παροχέων υπηρεσιών οφείλει να διερευνά οτιδήποτε ύποπτο πέφτει στην αντίληψη του ή οποιαδήποτε καταγγελία, ενώ υπογραμμίζουν και το ρόλο του τμήματος φορολογίας.

Κενά και ελλείψεις στη νομοθεσία

Ο νομικός Κώστας Βελάρης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι τα όσα σχετικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν τα κενά και ελλείμματα στη νομοθεσία η οποία επιτρέπει γεγονότα τα οποία δεν έπρεπε να είχαν λάβει χώρα. «Όταν είχαν γίνει οι σχετικές νομοθεσίες δεν υπήρχε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», επεσήμανε.  

Τόνισε ότι «κατ’ αρχήν θα πρέπει να παταχθεί η αδιαφάνεια όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Για παράδειγμα ο οποιοσδήποτε παροχέας κρατά στοιχεία για λογαριασμό κάποιου τρίτου αυτός ο τρίτος θα πρέπει να είναι γνωστός και να μην συγκαλύπτεται κάτω από το όνομα παροχέα ή κάτω από μια εταιρεία την οποία χρησιμοποιεί για να κάνει τις δουλειές του».

Πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι διαφάνεια και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία έχει θεσπιστεί, θα  πρέπει να τηρείται μητρώο των πραγματικών δικαιούχων μετοχών εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην κάθε χώρα κράτους μέλους».

«Συνεπώς» τόνισε, «όλες αυτές οι εταιρείες, τις μετοχές των οποίων κατέχουν οι παροχείς, είτε είναι λογιστές, είτε είναι δικηγόροι, θα έπρεπε να ήταν γνωστοί στις αρχές και σε οποιοδήποτε θέλει να τους γνωρίζει και όχι να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία».

Ο κ. Βελάρης,  καυτηριάζει και το νόμο για τα διεθνή εμπιστεύματα υποδεικνύοντας ότι έχει τεράστια κενά που τον καθιστούν παντελώς αδιαφανή.

Υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε καθιερωθεί μια γενική εποπτική αρχή για να ελέγχει όλες τις εποπτικές αρχές, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες και να υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλα τα επαγγέλματα.

«Δεν θα έπρεπε να επικρατεί αυτό το αλαλούμ γιατί στο τέλος της ημέρας ο έλεγχος είναι μόνο τυπικός», υπογράμμισε.

Ελέγχονται όλες οι υποθέσεις

Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης, μιλώντας στη  StockWatch, επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου, υποδεικνύοντας ότι ήδη ελέγχονται όλες οι υποθέσεις και αυτές που αφορούν τα χρυσά διαβατήρια και οι συγκεκριμένες.

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση και το αποτέλεσμα της έρευνας, ώστε να δούμε εάν προκύπτει οποιοδήποτε αδίκημα από τα νέα δημοσιεύματα για τα Pandora Papers και τους φορολογικούς παραδείσους», είπε.

Ο κ. Αγγελίδης, ανέφερε επίσης, ότι μέσα από τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν φαίνεται ότι υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η εμπλοκή αφορά μόνο το δικηγορικό του γραφείο, όπως είπε.

Να λάβει μέτρα ο φόρος αν δεν δηλώθηκαν ποσά

Ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, σε δηλώσεις στη  StockWatch, διευκρίνισε ότι από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα Pandora Papers, οι συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα τα οποία έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν είναι αδίκημα, εάν όμως δεν τα δήλωσαν στο Φόρο Εισοδήματος, τότε σίγουρα τίθεται θέμα, υπέδειξε.

«Συνεπώς εάν έχουμε κύπριους πολιτικούς που δεν δήλωσαν χρήματα θα πρέπει εξεταστεί το θέμα από το  Φόρο ο οποίος θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα», είπε.

Από την άλλη, πρόσθεσε πως εάν τα δικηγορικά γραφεία το μόνο που έχουν κάνει είναι να παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες και να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό «δεν βλέπω κάτι που θα πρέπει να εξετάσει ο δικηγορικός σύλλογός, ο οποίος προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους παρόχων υπηρεσιών».

Σημείωσε ότι «αν βέβαια υπάρχει κάτι το μεμπτό γι’ αυτά τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και πιο συγκεκριμένα στοιχεία».

Της Ηρώς Ευθυμίου