You are here

Θεμέλιος λίθος για τη β’ φάση ανάπλασης παραδοσιακού πυρήνα Απεσιάς

21/02/2023 19:41

Στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της β’ φάσης του έργου ανάπλασης του παραδοσιακού πυρήνα Απεσιάς βρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, όπου εξέφρασε την ευχή να εκπληρωθεί ο στόχος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη για «πιο σύγχρονες και αναπτυγμένες τοπικές κοινωνίες», σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν τα στεγαστικά σχέδια για κατοίκους της υπαίθρου, καθώς και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η Β’ Φάση του έργου, του οποίου η έκταση θα φτάσει στις 3.670 τ.μ. περίπου, ανέρχεται στα €2,4 εκ. και στοχεύει αφενός, στην αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντα χώρου της Κοινότητας, και αφετέρου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Πρόσθεσε ότι Το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια της Φάσης Α’, η οποία περιελάβανε την ανάπλαση των πλατειών Αγίας Ζώνης και Αγίου Γεώργιου, έργα τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Leader” και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, ο χώρος θα διαμορφωθεί και θα τοπιοτεχνηθεί με τρόπο που να προβάλλει τον αγροτικό παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής και θα αναδειχθεί ο αιωνόβιος Τρέμιθος του χωριού, «ο οποίος αποτελεί πολύτιμο «θησαυρό» και σήμα κατατεθέν της Κοινότητας, αφού περιλαμβάνεται στη λίστα με τα διακόσια αιωνόβια δέντρα της Κύπρου», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Νουρής.

Σημαίνουσας σημασίας, πρόσθεσε, αποτελεί η διατήρηση, συντήρηση, ανάδειξη και προβολή κατάλοιπων αυθεντικών πλακόστρωτων, λιθόστρωτων, ξερολιθιών ή οποιωνδήποτε άλλων στοιχείων (πέτρινων κλπ.), καθώς και η χρήση τοπικών παραδοσιακών υλικών, όπως η πέτρα της περιοχής, σε δάπεδα, περιτοιχίσματα, τοίχους αντιστήριξης κλπ.

«Μέσα από μία σειρά δράσεων, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής πολιτικής, αλλά και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που εφαρμόσαμε ως Υπουργείο, έμπρακτα καταφέραμε να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ευημερίας, με ακόμη πιο πολλαπλασιαστικά οφέλη», σημείωσε στον χαιρετισμό του στην τελετή ο κ. Νουρής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη εξαγγελία στεγαστικών σχεδίων και επιδομάτων για την ύπαιθρο, 2019 – 2022 εγκρίθηκαν συνολικά 903 αιτήσεις, σε Παγκύπρια κλίμακα, χορηγώντας €32,5 εκ. ως οικονομική ενίσχυση σε οικογένειες για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, που όπως είπε συμβάλλει στην κατεύθυνση της πολιτικής αυτής. Πρόσθεσε, δε, ότι τετραπλασιάστηκαν οι πιστώσεις για το 2023 στα €20 εκ. και ότι τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια εμπεριέχουν βελτιώσεις με πιο γενναιόδωρες οικονομικές παροχές, οι οποίες ανέρχονται μέχρι και τις €95.000

«Είμαστε βέβαιοι πως το πακέτο των σχεδίων που παραδίδουμε στη νέα Κυβέρνηση, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα ευοδώσει με αμφίπλευρα κέρδη και οφέλη τόσο για ίδιο τον τόπο μας- στα ορεινά και στην ύπαιθρο- όσο και για ίδιους τους πολίτες», είπε κλείνοντας ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι μαζί με αυτά, και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συμβάλει σε πιο αναπτυγμένες και πιο ποιοτικές τοπικές κοινωνίες.

«Αυτός υπήρξε ο στόχος της δεκαετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη: να κτίσουμε και να παραδώσουμε στους πολίτες του τόπου μας πιο σύγχρονες και αναπτυγμένες τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας», κατέληξε.