You are here

Θετική η εικόνα της αστυνομίας στους πολίτες

07/07/2022 16:53

Θετική είναι η εικόνα που οι πολίτες έχουν για το έργο της αστυνομίας, ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της IMR – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χριστίνα Κόκκαλου που διενήργησε την έρευνα για την αξιολόγηση του έργου της Αστυνομίας από τους πολίτες. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι η θετική αυτή εικόνα δεν τους εφησυχάζει, αλλά θα εργαστούν με ακόμη περισσότερο ζήλο για το καλό της κοινωνίας και την ασφάλεια των πολιτών.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μέρους της έρευνας έγινε το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η έρευνα διενεργήθηκε τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο με 1000 άτομα δείγμα στρωματοποιημένο αντιπροσωπευτικά με τα δημογραφικά στοιχεία της Κύπρου σε όλες τις επαρχίες με στατιστικό σφάλμα +/- 3,1. Η έρευνα έγινε αφιλοκερδώς, όπως αναφέρθηκε στην διάσκεψη Τύπου με την επισήμανση ότι η συνεργασία της Αστυνομίας με την IMR και το Πανεπιστήμιο Λευκωσία, εδώ και 20 χρόνια, θα συνεχισθεί.

Στο ερώτημα «ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σας και τα οποία σας προκαλούν ανασφάλεια», η κ. Κόκκαλου είπε ότι ποσοστό 35% δήλωσε πως έχει κάποιο πρόβλημα στην περιοχή όπου διαμένει, 24% δήλωσε κλοπές και διαρρήξεις, 16% ανέφερε τους μετανάστες (αυξημένο στην επαρχία Πάφου περισσότερο), 13% οχληρία, 8% επικίνδυνη οδήγηση, 6% βανδαλισμοί/ζημιές, ναρκωτικά 5%.

Στο ερώτημα «ποιες από τις πιο κάτω περιοχές χρήζουν περισσότερης αστυνόμευσης», η κ. Κόκκαλου είπε ότι το 74% απάντησε γύρω από τα σχολεία, σε αστικές περιοχές ή το κέντρο της πόλης το 61%, περιοχές σε χώρους διασκέδασης 57%, με 54% το οδικό δίκτυο, 53% πολυσύχναστοι χώροι, 48% την γραμμή αντιπαράταξης, με 44% σε χωριά και αγροτικές περιοχές, αλλά και σε προάστια αστικών περιοχών και 35% στις παραλίες.

Το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι νιώθει αρκετά ή σε μεγάλο βαθμό ασφάλεια στην περιοχή που ζει, το 15% λίγο ασφαλής και το 7% δήλωσε καθόλου ασφαλής. Περισσότερη ασφάλεια νιώθουν οι άντρες και νεαρότεροι σε ηλικία 18 – 24. Η κ. Κόκκαλου είπε ότι η περιοχή με την μεγαλύτερη ανασφάλεια είναι η Πάφος, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα με τους μετανάστες αναδείχθηκε εκεί ως το δεύτερο πιο σημαντικό.

Στο ερώτημα ποιες θεωρούν ότι πρέπει να είναι οι μεγαλύτερες προτεραιότητες της Αστυνομίας, οι πολίτες απάντησαν αυθόρμητα και έθεσαν πρώτη προτεραιότητα το να προστατεύσει την ασφάλεια του πολίτη γενικότερα με 30%, εγκλήματα εναντίον ανθρώπων με 27%, το 24$ απάντησε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η καταπολέμηση ναρκωτικών, με 24% έγκλημα κατά περιουσίας, οδική ασφάλεια 20% και με 11% η παράτυπη μετανάστευση.

Στο κατά πόσο ήρθαν σε επαφή με την Αστυνομία τους τελευταίους 12 μήνες, η κ. Κόκκαλου είπε ότι ποσοστό 36% ήρθε σε επαφή με την Αστυνομία, οι περισσότεροι στην επαρχία Λεμεσού και ακολουθούν οι επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας. Πιο πολύ οι γυναίκες παρά οι άντρες και οι ηλικιακές ομάδες 25 – 44. Το 36% δήλωσε ότι ήρθε σε επαφή με την Αστυνομία για να υποβάλλει καταγγελία, κι ακολουθούν με 22% κάποια κλήση που έλαβαν, με 16% να δώσουν κάποια πληροφορία, το 3% να προβούν σε κάποια διαμαρτυρία.

Οι περισσότεροι, ανέφερε η κ. Κόκκαλου, αποτάθηκαν στην Αστυνομία με φυσική παρουσία στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, ένας στους δέκα μέσω της γραμμής έκτακτης ανάγκης, 5% μέσω διαδικτύου,3% η Γραμμή του Πολίτη.

Η γενική εικόνα των πολιτών για την Αστυνομία με κλίμακα από το 1 έως το 5, είναι 2,90 με την κ. Κοκάλου να σημειώνει ότι είναι πρώτη μεταξύ των θεσμών που έχουν άμεση σχέση με τον πολίτη και ακολουθούν: τα δικαστήρια με 2,88, η υγεία με 2,88, η παιδεία με 2,79 και οι κοινωνικές υπηρεσίες με 2,6.

Για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους αντίστοιχους θεσμούς, η κ. Κόκκαλου είπε ότι πρώτα είναι τα δικαστήρια με 2, 89, ακολουθεί η Αστυνομία με 2,87, με 2,83 η παιδεία, η υγεία με 2,83 και οι κοινωνικές υπηρεσίες με 2,66.

Με 2,85 στην κλίμακα 1 – 5, συνέχισε, οι πολίτες θεωρούν πιο αποτελεσματικό τον τομέα της υγείας, με 2,84 τα δικαστήρια , η Αστυνομία με 2,81, η παιδεία με 2,73 και οι κοινωνικές υπηρεσίες με 2,58.

Η Χριστίνα Κόκκαλου είπε ότι οι πολίτες βαθμολογούν με 3,13 την τεχνολογική αναβάθμιση της Αστυνομίας, με 2,95 την πληροφόρηση και ενημέρωση, με 2,89 την σχέση με το κοινό, με 2,87 την εξειδίκευση, με 2,86 τον επαγγελματισμό της Αστυνομίας και με 2,84 την ανταπόκριση στους πολίτες.

Αρχηγός Αστυνομίας

Η Αστυνομία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα με 24 διαφορετικές Υπηρεσίες/Τμήματα/Μονάδες/Διευθύνσεις, με υποδομές παγκύπρια καλύπτοντας όλο το εύρος των καθηκόντων μιας Εθνικής Αστυνομίας, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός της. «Ως Αστυνομία εμπλεκόμαστε αδιάλειπτα σε πάρα πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής των πολιτών. Γνωρίζουμε ότι η πολιτεία, η κοινωνία και ο κάθε πολίτης αναμένουν πάρα πολλά από εμάς», σημείωσε.

Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, ζωντανό κύτταρό της, και τα όποια θετικά στοιχεία, καθώς και οι όποιες αδυναμίες μας, αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό, σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, πρόσθεσε.

«Εμείς περισσότερο από τον καθένα, θέλουμε μια Αστυνομία σύγχρονη και αποδοτική που να προστατεύει, να εξυπηρετεί και να στηρίζει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τον πολίτη στην καθημερινότητά του», ανέφερε.

Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι μένουν πιστά προσηλωμένοι σε 4 βασικούς πυλώνες που εστιάζουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος, στη διαχείριση θεμάτων παράτυπης μετανάστευσης και στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

Στο 95,8% η εξίχνιαση υποθέσεων ναρκωτικών, στο 90% οι υποθέσεις φόνων και βιασμών

Σε σχέση με την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών για το 2021, ανέφερε ότι το ποσοστό εξιχνίασης των υποθέσεων φτάνει στο 95,8%, από τις 861 διερευνώμενες υποθέσεις, έχουν συλληφθεί 825 άτομα, κάποια από αυτά ήταν – όπως είπε - μέλη εγκληματικών ομάδων και αποτελούσαν διαχρονικούς στόχους της Αστυνομίας. Όσον αφορά δε στις κατασχέσεις, η Υ.ΚΑ.Ν. , συνέχισε, κατόρθωσε να κατάσχει περίπου 240 κιλά κάνναβης, 190 φυτά κάνναβης καθώς επίσης και 5 κιλά κοκαΐνης.

«Οι συγκεκριμένες ποσότητες κατασχέσεων αποτελούν ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης της Αστυνομίας για τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό των ποσοτήτων ναρκωτικών που διακινούνται παράνομα στην αγορά και τη σύλληψη και την προσαγωγή, ενώπιον της Δικαιοσύνης, των εμπόρων και διακινητών παρανόμων ουσιών», ανέφερε. 

Ψηλά, είπε, είναι και τα ποσοστά εξιχνίασης στις υποθέσεις φόνων και απόπειρας φόνου αλλά και βιασμών και απόπειρας βιασμού για το έτος 2021, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90%, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους προβαίνουν σε αυτές τις έκνομες πράξεις.

Οδική ασφάλεια

Για την πρόληψη των οδικών συγκρούσεων και την καλλιέργεια οδικής συνείδησης, ο Αρχηγός ανέφερε ότι εντατικοποιούν μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, τις προσπάθειες σε πολλά επίπεδα, με έμφαση στην ενισχυμένη παρουσία της Αστυνομίας στα μελανά σημεία του οδικού δικτύου και ειδικότερα εκεί όπου συμβαίνουν συχνότερα θανατηφόρες συγκρούσεις. «Η σύσταση μάλιστα της ομάδας μοτοσικλετιστών «Ζ» στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας με σκοπό τη συνεχή παρουσία μελών της Αστυνομίας στο οδικό δίκτυο δεικνύει επακριβώς ότι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής και των προτεραιοτήτων μας».

Παράτυπη μετανάστευση

Σε ότι αφορά στην παράτυπη μετανάστευση, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και χαιρέτισε την ψήφιση του Νομοσχεδίου και των Κανονισμών για τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής και Αντιμετώπισης των Μεταναστευτικών Ροών, στελεχωμένης με 300 νέους Συμβασιούχους Ειδικούς Αστυνομικούς. «Κύριο καθήκον των μελών της Υποδιεύθυνσης θα είναι η επιτήρηση της πράσινης γραμμής, ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών από τις κατεχόμενες περιοχές, η φρούρηση και φύλαξη των κέντρων φιλοξενίας, των χώρων υποδοχής καθώς και των χώρων κράτησης».

Ανέφερε ακόμη ότι οι απελάσεις το 2021 ήταν 2594 ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφτασαν τις 2774 άτομα.

Μέτρα για τον κορωνοϊό

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας σημείωσε ότι μέλη του σώματος τα 2 τελευταία χρόνια διασφαλίζουν την εφαρμογή των μέτρων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως σύμφωνα και με έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα αυτό, ανταποκρίθηκε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό

Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε επίσης ότι έχουν προχωρήσει στην ανέγερση ή και ανακαίνιση των Αστυνομικών Σταθμών της Κλήρου, του Καλού Χωριού, της Κοφίνου, της Δερύνειας, της Περιστερώνας και της Κοκκινοτριμιθιάς. Υπενθύμισε την ανέγερση προ τριετίας των ΑΔΕ Μόρφου και Αμμοχώστου, σημείωσε ότι στα τέλη του 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση της ανέγερσης ή ανακαίνισης των Αστυνομικών Σταθμών Στρουμπιού, Κουκλιών, Πισσουρίου, Ξυλοφάγου, Αθηένου και Αγίου Δομετίου.

«Εντός των άμεσων σχεδίων μας εντάσσεται  η πλήρης ανακαίνιση της ΑΔΕ Λεμεσού, η μετατροπή του Παλιού Δημοτικού Σχολείου Πισσουρίου σε Αστυνομικό Σταθμό,  η ανέγερση Λιμενικού Σταθμού Κάτω Πύργου και Ειδικού Κέντρου Ασφαλείας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού καθώς και η ανακαίνιση του Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας», πρόσθεσε.

Μεγαλεπήβολος στόχος, συνέχισε, είναι η ανέγερση νέου Αρχηγείου Αστυνομίας στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι Υπηρεσίες του Αρχηγείου και της ΑΔΕ Λευκωσίας. «Οι προσπάθειές μας αυτές αποβλέπουν στη βελτίωση της ασφάλειας των μελών στον χώρο όπου υπηρετούν και στην εξύψωση του ηθικού τους», είπε.

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας και την αύξηση των εγκλημάτων κατά των γυναικών, έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση πρωτοκόλλων ενεργειών που δίνουν όλα τα αναγκαία εφόδια στα μέλη μας για τον αποτελεσματικό χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, ανέφερε ο Αρχηγό Αστυνομίας. Θεωρεί δε σημαντική, όπως είπε, την σύσταση Νομικού Τμήματος στην Αστυνομία, αλλά και της Αστυνομίας για τα Ζώα, με ειδικό κλιμάκιο από μέλη, που επιλαμβάνονται υποθέσεων κακομεταχείρισης και κακοποίησης ζώων.

Έκανε ακόμη ειδική μνεία στις νέες Υποδιευθύνσεις Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για την τεχνολογική αναβάθμιση αναφέρθηκε στο νέο Ψηφιακό Σύστημα Ραδιοεπικοινωνιών, βασισμένο στο ευρωπαϊκό πρωτόκολλο TETRA, η εισαγωγή του Drone Policing και η προώθηση του νέου έργου “DIGIPOL” που αφορά στην ψηφιοποίηση διαδικασιών και υπηρεσιών που παρέχονται από την Αστυνομία προς το κοινό.

Τα τελευταία 2 χρόνια, συνέχισε, έχουν προμηθευτεί πέραν των 100 υπηρεσιακών οχημάτων, ενώ το 2023 αναμένεται η αγορά άλλων 40 περίπου.Σε αυτά περιλαμβάνεται και η αγορά 40 έξυπνων οχημάτων.

Η Ολιστική Αναδιάρθρωση της Αστυνομίας είναι το σημαντικότερο κομμάτι, δήλωσε ο Αρχηγός της λέγοντας ότι οι πυλώνες του προγράμματος αναδιοργάνωσης συνοψίζονται στη συγκρότηση ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, στον καθορισμό ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και στην υιοθέτηση ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης, μάθησης και ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτό, είπε έχει πολύ προσφάτως συσταθεί η Διεύθυνση Στρατηγικής και Διαχείρισης της Αλλαγής στην Αστυνομία.