You are here

Θράσου: Ανατρέπονται οι αρχικές εκδοχές για το μοιραίο Boeing

18/08/2005 16:08
Τρεισήμισι ώρες κράτησε η συνάντηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Χάρη Θράσου με την ανεξάρτητη Διερευνητική Επιτροπή για αεροπορικά δυστυχήματα και συμβάντα, η οποία αποτελείται από τον Κώστα Ορφανό (πρόεδρο) και μέλη τον Γιαννάκη Λοΐζου, πρώην αρχιπιλότο των Κυπριακών Αερογραμμών, και Χάρη Δελλά, πρώην αρχιμηχανικό αεροσκαφών.

Η ανεξάρτητη Διερευνητική Επιτροπή ενημέρωσε διεξοδικώς τον αρμόδιο υπουργό για τις μεταφορές για τις επαφές που είχε στην Αθήνα με την αντίστοιχη ελλαδική Διερευνητική Επιτροπή σε σχέση με το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα του Boeing 737/300 της Helios Airways.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου δεν επισήλθε σε λεπτομέρειες της ενημέρωσης και αρκέστηκε να πει ότι τα ευρήματα που θα προκύψουν από τις έρευνες που θα διεξάγει παράλληλα η κυπριακή ανεξάρτητη επιτροπή θα τίθενται στην αντίστοιχη ελλαδική ώστε να διευκολυνθεί, όπως είπε, το έργο της εξιχνίασης του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος. Ο κ. Θράσου σημείωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν εξαχθεί οποιαδήποτε ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια της τραγωδίας. Επεσήμανε με έμφαση, χωρίς να δώσει και πάλι λεπτομέρειες, ότι κάποιες αρχικές εικασίες ή εκδοχές ενδεχομένως να ανατρέπονται. Έφερε ως παράδειγμα τα ιατροδικαστικά πορίσματα μετά τις νεκροτομίες των πτωμάτων του δυστυχήματος, σύμφωνα με τα οποία αρκετοί επιβάτες ήταν εν ζωή κατά τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής, Κώστας Ορφανός, εξήγησε ότι με βάση τους κανονισμούς δεν έχει δικαίωμα πριν καταλήξει η έρευνα να δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε συμπεράσματα, στοιχεία και εκδοχές σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα. Υπογράμμισε όμως την άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των αρμόδιων επιτροπών Κύπρου και Ελλάδας. Ο κ. Ορφανός είπε ακόμη ότι η επιτροπή μετέβη στον τόπο που συνετρίβη το Boeing και προέβη στη διενέργεια των δικών της ερευνών.

Πάντως ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων επανέλαβε ότι αν προκύψουν οποιεσδήποτε ευθύνες που αφορούν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Συγκοινωνιών δεν θα διστάσει να τις επιρρίψει και, αναφερόμενος σε ισχυρισμούς που προβάλλονται από διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αν και ο ίδιος υπέχει πολιτικής ευθύνης δεν θα διστάσει, σημείωσε, να επωμισθεί το μερίδιο που του αναλογεί, αν και εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο.

Του Λεύκου Χρίστου