You are here

Τιμητικό επίδομα €2 χιλ. σε παθόντες 55-59, ΄63 και 1974

04/10/2022 06:49

Διευρύνεται η λίστα των δικαιούχων που θα λαμβάνουν εφάπαξ τιμητικό επίδομα ύψους €2000 ετησίως από τις υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς και συμμετοχής τους στον απελευθερωτικό αγώνα του 55-59, στην αναχαίτιση της τουρκο - ανταρσίας του 1963, στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος και στην αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής το 1974.

Στη λίστα θα περιληφθούν και όλες οι γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί στις χρονικές περιόδους των πιο πάνω γεγονότων.

Ο υπουργός εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, αναμένεται να καταθέσει στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετική πρόταση, με βάση την οποία θα καλύπτονται όσοι ή όσες δεν είχαν περιληφθεί στον κατάλογο της πρώτης πρότασης που είχε εγκριθεί από το Υπουργικό στις 14 περασμένου Ιουλίου.

Η πρόταση του Ιουλίου, προβλέπει την καταβολή εξαμηνιαίου εφάπαξ τιμητικού επιδόματος στους αιχμαλώτους, περιλαμβανομένων και των μη στρατεύσιμων άμαχων εκείνη τη χρονική περίοδο και στους παθόντες ανάπηρους στρατιώτες και έφεδρους λόγω της τουρκικής εισβολής, προς τους οποίους παραχωρείτο συμβολικό τιμητικό επίδομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει τρείς κατηγορίες ατόμων που θα καταστούν δικαιούχοι του εφάπαξ τιμητικού επιδόματος.

Πρόκειται για τους παθόντες οι οποίοι δεν είχαν περιληφθεί στην προηγούμενη πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και είναι δικαιούχοι του ταμείου ανακουφίσεως παθόντων, όπως για παράδειγμα:

Άτομα που είχαν τραυματιστεί κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, στην περίοδο της τούρκο- ανταρσίας το 1963, στη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής το 1974.

Η άλλη κατηγορία αφορά άτομα τα οποία είχαν διατελέσει αιχμάλωτοι κατά την τουρκική εισβολή ή ενδεχομένως να μην θεμελιώνουν δικαίωμα σε οποιαδήποτε σύνταξη από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι άτομα τα οποία συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι ενόσω ήταν πολίτες, μεταξύ των οποίων άμαχοι/ μη στρατεύσιμοι, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο μη στρατεύσιμων του ΥΠΕΣ.

Με την αναμενόμενη έγκριση της πρότασης από το Υπουργικό Συμβούλιο ο αριθμός των δικαιούχων του εφάπαξ τιμητικού επιδόματος θα ανέλθει συνολικά γύρω στους 2200.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού της 14ης Ιουλίου του 2022, έχει ήδη καταβληθεί το εφάπαξ τιμητικό επίδομα για όσους ήταν δικαιούχοι.

Από το 2023 όλοι οι δικαιούχοι με βάση και τη δεύτερη υπουργική πρόταση, θα λαμβάνουν το εφάπαξ τιμητικό τους επίδομα κάθε εξάμηνο.

Θα τους παραχωρούνται δηλαδή €1000 στο τέλος του κάθε εξαμήνου.

Το κόστος για τα κρατικά ταμεία εκτιμάται ότι θα ανέρχεται ετησίως περίπου στα €4,5 εκατ.

Ένα μεγάλο μέρος του θα καλύπτεται από εξοικονομήσεις ή από πρόσθετες πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Το εφάπαξ τιμητικό επίδομα θα καταβάλλεται ανεξάρτητα από τη σύνταξη και δικαιούχοι θα είναι όσοι φτάνουν στη συντάξιμη ηλικία, δηλαδή στο 65ο έτος.

Του Λεύκου Χρίστου