You are here

Τρία προγράμματα €13 εκατ. από ΙδΕΚ στο πλαίσιο Σχ. Ανάκαμψης

08/12/2021 13:28

Τρία προγράμματα συνολικού ύψους €13 εκατ. προκήρυξε την Τετάρτη το ΙδΕΚ, Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
 
Τα προγράμματα παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη Τύπου παρουσία του Υπουργού Οικονομικ΄βν Κωνσταντίνου Πετρίδη, του επικεφαλής επιστήμονα και Προέδρου του ΔΣ του ΙδΕΚ Νικόλα Μαστρογιαννόπουλου και του Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Δρ Στέλιου Χειμώνα.

Η παρουσίαση μεταδιδόταν και μέσω διαδικτύου και οι ενδιαφερόμενοι είχαν έτσι την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα για τα προγράμματα και τις προϋποθέσεις, τα οποία απαντήθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του ΙδΕΚ Θεόδωρο Λουκαϊδη.
 
Τα προγράμματα
 
Πρόκειται για τα προγράμματα Pre-seed, Seed και Innovate  ύψους €13 εκατ.

Το πρόγραμμα Pre-seed ύψους €1 εκατ. αφορά νεοφυείς επιχειρήσεις στη σύλληψη της καινοτόμου ιδέας, έχει διάρκεια 18 μήνες και το μέγιστο ποσό  που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση είναι €100 χιλ.

Το Seed με συνολικό προϋπολογισμό €6 εκατ. αφορά υφιστάμενες νεοφυείς επιχειρήσεις για προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, έχει διάρκεια 24 μήνες και το ύψος της χρηματοδότησης ανά έργο φτάνει τα €500 χιλ.

Το Innovate με προϋπολογισμό €6 εκατ. στηρίζει την παραγωγικότητα των εταιρειών και τις βοηθά να εισάξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις διεθνείς αγορές. Η διάρκειά του είναι 24 μήνες και το μέγιστο ποσό ανά έργο είναι το €1 εκατ.

Παρουσιάζοντας τα προγράμματα ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ Θεόδωρος Λουκαϊδης είπε με βάση την πρότερη εμπειρία, το ΙδΕΚ εισάγει νέα στοιχεία στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας μεταφοράς γνώσης, την εξειδίκευση στις υπηρεσίες στήριξης για πιο ταχεία διαδικασία και την εισαγωγή τυποποιημένων κλιμάκων κόστους. Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται σειρά δράσεων για περαιτέρω εξηγήσεις, καθώς και η οργάνωση webinars.
 
Ο κ. Λουκαϊδης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και συνέργειας λέγοντας ότι αν ο καθένας μας κάνει καλά τη δουλειά του και αυτό που του αναλογεί, τότε κερδίζουμε όλοι.
 
ΥΠΟΙΚ: Σημαντικό το έργο του ΙδΕΚ, μετρήσιμα τα αποτελέσματα, να καταστήσουμε την οικονομία ανταγωνιστική και ανθεκτική
 
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης εξήρε το έργο του ΙδΕΚ λέγοντας ότι είναι ο πυλώνας για ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας που θα οδηγήσουν την οικονομία μας σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Είπε πως η οικονομία πρέπει να είναι ανθεκτική και αυτό απέδειξε η παρούσα κρίση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι και άλλες κρίσεις θα υπάρξουν και η οικονομία ποτέ δεν είναι στατική άρα επιβάλλεται να είναι και ευέλικτη.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα διάφορα προγράμματα που υλοποιούνται με στόχο το τρίπτυχο έρευνα/καινοτομία, ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσινη ανάπτυξη, σημειώνοντας με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι η Κύπρος έχει μεγάλες πρωτιές στην ΕΕ στην απορρόφηση κονδυλίων.

Ανέφερε ότι θα διατεθεί ποσό €1,2 δισ. για την Κύπρο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από αυτά τα €60 εκατ., αφορούν τους τομείς έρευνας και καινοτομίας και άλλα 130 εκ διατίθενται μέσω του προγράμματος Θάλεια.

Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ψηλά στις προτεραιότητές της τα θέματα έρευνας και καινοτομίας και έχει προβεί σε σχεδιασμό με σαφείς πρόνοιες.  Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε και την ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι και αυτές συνδράμουν στο τομέα των επενδύσεων.
 
Εξαιρετική ευκαιρία για ανάπτυξη και ανάκαμψη προσφέρουν τα προγράμματα του ΙδΕΚ, είπε ο Χειμώνας
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Δρ Στέλιος Χειμώνας μιλώντας εκ μέρους του Υφυπουργού Κυριάκου Κόκκινου είπε ότι ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες και η πανδημία απέδειξε ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε νέες πραγματικότητες και έδωσε την ευκαιρία για να δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής οικονομίας και κοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη με πυλώνες την έρευνα και καινοτομία για υπέρβαση της κρίσης και δημιουργία θέσεων εργασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και να είναι περιφερειακό κέντρο.

Αναφέρθηκε σε προηγούμενα προγράμματα του ΙδΕΚ από τα οποία επωφελήθηκαν 85 επιχειρήσεις και δημιουργήθηκαν γύρω στις 200 θέσεις εργασίας και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να έχουμε εξωστρέφεια που είναι η βασική συνιστώσα για επιτυχία με πυξίδα την έρευνα και καινοτομία.
 
Η έρευνα και καινοτομία η κινητήριος δύναμη για νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας είπε ο Μαστρογιαννόπουλος
 
Ο επικεφαλής επιστήμονας και Πρόεδρος του ΔΣ του ΙδΕΚ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος είπε ότι η έρευνα και καινοτομία μαζί με την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη μπορούν να οδηγήσουν την Κύπρο σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, κτίζοντας παράλληλα στην επένδυση. Αναφέρθηκε στον αντίκτυπο των προγραμμάτων του ΙδΕΚ που οδήγησαν σε νέες θέσεις εργασίας και στην προσέλκυση επενδυτών υψηλού ρίσκου.

Ο κ. Μαστρογιαννόπουλος είπε ότι επιβάλλεται η περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και τα νέα προγράμματα είναι η κινητήριος δύναμη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανέφερε ότι αφουγκραζόμενοι τις προκλήσεις πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω το τρίπτυχο έρευνα-καινοτομία-τεχνολογία, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Διαβεβαίωσε ότι το ΙδΕΚ παραμένει προσηλωμένο στους στόχους της πολιτείας, τονίζοντας ότι έχουμε καλύψει βήματα αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και επιβάλλεται η αλλαγή σκέψης, η δημιουργία ευκαιριών για διεθνοποίηση του εγχώριου συστήματος, προσθέτοντας ότι η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας.