You are here

Τρύπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα νομοσχέδια

28/05/2019 06:57

Η νομική υπηρεσία από τη νέα χρονιά θα προβαίνει σε νομοτεχνικό έλεγχο νομοθετημάτων, υπό τον όρο ότι αυτά συνοδεύονται από ανάλυση σχετικά με τη συμβατότητα τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Επιστολή του γενικού εισαγγελέα προς κοινοβουλευτικές επιτροπές κάνει αναφορά σε κενό που εντοπίζεται στα νομοσχέδια αναφορικά με τη διασφάλιση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επίσης και σε προτεινόμενη λύση για κάλυψη του κενού, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2020.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, από την 1/1/2020 η νομική υπηρεσία θα προβαίνει σε νομοτεχνικό έλεγχο νομοσχεδίων και σχεδίων κανονισμών ή διαταγμάτων ή άλλων τύπων κανονιστικών διοικητικών πράξεων, μόνο εάν αυτά υποβάλλονται συνοδευόμενα από ανάλυση σχετικά με τη συμβατότητά τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι αφού οι νομοθέτες δεσμεύονται να θεσπίζουν νομοθεσία συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ίδια δέσμευση βαραίνει ανάλογα τα υπουργεία όταν συντάσσουν σχέδια πρωτογενούς ή δευτερογενούς νομοθεσίας για προώθηση τους στο υπουργικό και στη συνέχεια στη βουλή.

Προστίθεται ότι παρά την εν λόγω υποχρέωση, μέχρι τώρα η εκτελεστική εξουσία δε φαίνεται να έχει θεσμοθετήσει συστηματοποιημένη διαδικασία η οποία να διασφαλίζει το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, από τα υπουργεία που συντάσσουν νομοθετικά σχέδια.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό, ο κ. Κληρίδης χαρακτηρίζει επάναγκες όπως οι λειτουργοί των υπουργείων, στους οποίους ανατίθεται η σύνταξη νομοθετικών σχεδίων, εξοικειωθούν με τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων νομικά κείμενα, που δεσμεύουν τη Δημοκρατία, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα συντασσόμενα νομοθετικά σχέδια συνάδουν με αυτά τα δικαιώματα.

Χαρακτηρίζει επίσης, επιβεβλημένη τη θεσμοθέτηση συστηματοποιημένης διαδικασίας η οποία να καθιστά υποχρεωτική την εκπόνηση της εν λόγω ανάλυσης από τα υπουργεία, ως προς τη συμβατότητα των νομοθετικών σχεδίων της αρμοδιότητάς τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτή η νέα προϋπόθεση θα καταστήσει τον νομοτεχνικό έλεγχο εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας, ασφαλέστερο και ταχύτερο, αφού αφενός αυτός περιλαμβάνει καθηκόντως τον έλεγχο συμβατότητας του νομοθετικού σχεδίου με αυξημένης ισχύος κανόνες δικαίου και αφετέρου το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο θα μας παρέχει εξ’ υπαρχής όλες τις αναγκαίες τοποθετήσεις του», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι η ανάλυση που θα ελέγχεται από τη νομική υπηρεσία, θα πρέπει να συνοδεύει το νομοθετικό σχέδιο, κατά την προώθησή του στο υπουργικό συμβούλιο και στη βουλή, ώστε να κωδικοποιείται στα κείμενα που εξετάζονται από τη δικαστική εξουσία προς έλεγχο της συμβατότητας της νομοθεσίας με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο γενικός εισαγγελέας αναφέρει ότι αυτή η νέα απαίτηση για συστηματική εκπόνηση ανάλυσης περί της συμβατότητας των νομοθετημάτων με τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα συνεπάγεται πρόσθετο βάρος για τη διοίκηση και πως ως εκ τούτου, δεν πρέπει να εφαρμοστεί πριν από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι η εν λόγω υποχρέωση των υπουργείων ενεργοποιείται από την 1/1/2020.

Επισυνάπτεται η επιστολή από τη Νομική Υπηρεσία.

Της Μαρίας Χαμπή