You are here

Βελτίωση επιπέδων κυβερνοασφάλειας

25/06/2018 16:02

Με στόχο τη βελτίωση των επιπέδων κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο, τόσο σε κρίσιμες κρατικές υποδομές, όσο και ευρύτερα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εγκαινιάστηκαν σήμερα οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν την Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CSIRT-CY), στη Λευκωσία.

Φιλοδοξία είναι να καταστεί το CSIRT η «αιχμή του δόρατος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων», όπως ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, η οποία τέλεσε τα εγκαίνια.
 
Παρόντες ήταν επίσης ο Διευθυντής του Γραφείου Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) Μπραχίμα Σάνου και ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Γιώργος Μιχαηλίδης, στο γραφείο του οποίου υπάγεται το CSIRT.
 
Σε ομιλία της μετά τα εγκαίνια η Υπουργός ανέφερε ότι από το 2013, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των επιπέδων κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο, με την ανάπτυξη και την υλοποίηση της Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με συντονιστή το ΓΕΡΗΕΤ.
 
«Η πρόσφατη σύσταση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του εθνικού CSIRT κάτω από τον Επίτροπο Επικοινωνιών έρχονται να ενισχύσουν ουσιαστικότερα τις προσπάθειες της Πολιτείας για την ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας όλων των κρίσιμων υποδομών πληροφοριών του κράτους και την ασφαλή λειτουργία των επικοινωνιών και των συστημάτων πληροφοριών, προς όφελος όλων των πολιτών και της οικονομίας της χώρας μας» είπε.
 
Ανέφερε παράλληλα ότι η οικονομία, το εμπόριο και η κοινωνία εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές υποδομές και το διαδίκτυο. «Η δημιουργία ενός ασφαλούς και ανθεκτικού κυβερνοχώρου αποτελεί πλέον μείζον θέμα εθνικού ενδιαφέροντος» σημείωσε η κ. Αναστασιάδου.
 
«Το εθνικό CSIRT με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και υποδομών αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία, την αιχμή του δόρατος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρουν, με έμφαση στις κρίσιμες υποδομές πληροφοριών του κράτους» είπε.
 
Σύμφωνα με την Υπουργό, η σύσταση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας θα καλύψει τις ανάγκες στα θέματα ψηφιακής ασφάλειας των φορέων κρίσιμων υποδομών πληροφοριών που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών, της Υγείας, της Υδατοπρομήθειας, του Χρηματοσπιστωτικού τομέα, καθώς και του τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και των Ψηφιακών Υπηρεσιών, στην Κύπρο.
 
Το εθνικό CSIRT αποτελεί τον τεχνικό και επιχειρησιακό βραχίονα της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας. Η ομάδα τουCSIRT, η οποία μετρά οχτώ μήνες παρουσίας στον χώρο, έχει ως μόνιμη εντολή την πρόληψη αλλά και το συντονισμό των δράσεων και ενεργειών για διαχείριση περιστατικών κυβερνοασφάλειας.
 
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ITU Μπραχίμα Σάνου ανέφερε ότι το CSIRT θα ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια της Κύπρου και θα συμβάλει στον αποτελεσματικό χειρισμό συναφών περιστατικών σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
 
«Είμαι βέβαιος ότι το CSIRT Κύπρου θα καταστεί ραγδαία ένα περιφερειακό σημείο αναφοράς για την κυβερνοασφάλεια» είπε.
 
Ανέφερε παράλληλα ότι η λειτουργία του κέντρου αυτού αναβαθμίζει τη θέση της Κύπρου στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να καταστεί ο κυβερνοχώρος ασφαλής.
 
Εξέφρασε τέλος τη χαρά του για το γεγονός ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο την περιφερειακή άσκηση κυβερνοασφάλειας για την Ευρώπη.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Επίτροπος Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η ομάδα «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο ακρογωνιαίος λίθος της Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
«Η Κύπρος σαν σύγχρονο κράτος υπηρεσιών οφείλει να προσφέρει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα ένα περιβάλλον σιγουριάς και ασφάλειας στο Κυβερνοχώρο» κάτι που, όπως ανέφερε, ισχύει και για τους πολίτες της. 
 
Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, το CSIRT θα πρέπει να αναβαθμιστεί στο υψηλότερο επίπεδο ποιότητας. Ήδη, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, διαπιστεύτηκε από τον οργανισμό FIRST σε μόλις 5 μήνες, αντί για 12 μήνες που παίρνει συνήθως η διαδικασία, ενώ ακολούθησε και η ευρωπαϊκή διαπίστευση ΤΙ σε διάστημα μόλις 7 μηνών, αντί για 24 μήνες.
 
Είπε επίσης ότι ο επόμενος στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2019, να καταστεί το CSIRT μέρος της αφρόκρεμας των αντίστοιχων κέντρων που λειτουργούν σε άλλες χώρες. «Η διαδικασία πιστοποίησης συνήθως παίρνει 8 χρόνια, εμείς στοχεύουμε να την πετύχουμε σε 1 χρόνο» είπε.
 
Τέλος, ο Επίτροπος Επικοινωνιών ανέφερε ότι η προσδοκία είναι να διπλασιαστεί το προσωπικό μέσα στο 2019, από 12 σε 24 άτομα, ώστε να προσφέρονται υπηρεσίες όλο το 24ωρο.