You are here

Βροχή οι διαδικτυακές απάτες

22/11/2022 11:44

Χρηματικό ποσό 8.645 ευρώ κατέβαλε διευθυντής εταιρείας στη Λεμεσό προς εξόφληση τιμολογίου, για να ενημερωθεί αργότερα ότι έπεσε θύμα απάτης, καθώς ο τραπεζικός λογαριασμός δεν ανήκει στην εταιρεία με την οποία συνεργάζεται.

Η νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης καταγγέλθηκε τη Δευτέρα στο ΤΑΕ Λεμεσού από τον 60χρονο διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος ανέφερε πως στις 15 Νοεμβρίου προχώρησε, μέσω τραπεζικού εμβάσματος, στην εξόφληση τιμολογίου εταιρείας του εξωτερικού, με την οποίαν συνεργάζεται.

Η πληρωμή, σύμφωνα με τον παραπονούμενο, έγινε σε νέο τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, μετά από σχετικό αίτημα, που έλαβε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ωστόσο χθες ενημερώθηκε πως το τιμολόγιο δεν είχε εξοφληθεί. Από έρευνα που διενήργησε ο ίδιος, διαπίστωσε πως ο τραπεζικός λογαριασμός που έγινε το έμβασμα, δεν ανήκει στην εταιρεία με την οποίαν συνεργάζεται και κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από την καταγγελία του 60χρονου προκύπτει ότι πρόκειται για την απάτη μέσω τιμολογίων, η οποία αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη μορφή ηλεκτρονικής απάτης. Στη συγκεκριμένη μορφή απάτης, οι απατεώνες προσεγγίζουν μια επιχείρηση ή κάποιον ιδιώτη και προσποιούμενοι κάποιον προμηθευτή ή παροχέα υπηρεσιών τους, ζητούν να τροποποιηθούν οι πληροφορίες για τις μελλοντικές πληρωμές τιμολογίων.

Ζητούν δηλαδή, προστίθεται, να αλλάξουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου πληρωμής και οι όποιες νέες πληρωμές να γίνονται σύμφωνα με τα νέα στοιχεία και ως αποτέλεσμα, τα χρήματα από την εξόφληση των τιμολογίων καταλήγουν στους απατεώνες.

Η Αστυνομία καλεί το κοινό να είναι προσεκτικό και αν λάβει οδηγίες για αλλαγή του τρόπου εξόφλησης τιμολογίων από κάποιο προμηθευτή ή συνεργάτη, πριν προχωρήσει στην εξόφληση, να ελέγξει κατά πόσο αυτές οι οδηγίες προέρχονται όντως από τον δικαιούχο.

«Επικοινωνήστε μαζί του τηλεφωνικώς, για επαλήθευση αυτών των οδηγιών. Για την επικοινωνία σας αυτή, χρησιμοποιήστε κάποιο τηλεφωνικό αριθμό, που είχατε από προηγούμενή σας επικοινωνία και ποτέ μην χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας που αναγράφονται στο μήνυμα, μέσω του οποίου σας δόθηκαν οι νέες, ύποπτες, οδηγίες», σημειώνεται στην αστυνομική ανακοίνωση.

Αν διαπιστωθεί κάτι ύποπτο, προστίθεται, θα πρέπει να ενημερωθεί αμέσως η Αστυνομία και ο Κλάδος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο τηλέφωνο 22-808200 ή μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελιών για ηλεκτρονικά εγκλήματα.