You are here

Υφ. Έρευνας: Ξεκίνησε το ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού

31/01/2023 16:52

Μέσα σε 3 χρόνια δημιουργήσαμε και εξελίσσουμε το gov.cy το μοναδικό σημείο επαφής με το δημόσιο, υποστηρίξαμε τη διεύρυνση και ανάπτυξη του οικοσυστήματος της έρευνας και τεχνολογίας, υλοποιήσαμε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα διαχείρισης της πανδημίας, χτίζουμε την κοινωνία των Gigabit, αυξήσαμε τις ψηφιακές υπηρεσίες και άλλα πολλά που αντικατοπτρίζονται στα αποτελέσματα διεθνών δεικτών, ανάφερε κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων του υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος.

Ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι όραμα και αποστολή του υφυπουργείου είναι η συνεχής αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω ενός νέου πυλώνα της οικονομίας, κλειδί για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον, με κοινωνική ευημερία και συνοχή.

Πρόσθεσε ότι μέσα σε τρία χρόνια κατάφεραν να διαχειριστούν με επιτυχία τα θέματα της πανδημίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σύστημα που αναπτύχθηκε σε περίπου 15 μέρες για υποβολή αιτήσεων για την καταβολή επιδομάτων σε πέραν των 220 χιλιάδων πολιτών.

Επιδόματα που θα ψηφιοποιηθούν το 2023

Ανάφερε ότι έχουν βάλει όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου σε μια οθόνη, μιλώντας για την νέα κυβερνητική πύλη gov.cy, σημειώνοντας ότι έχουν ψηφιοποιηθεί 350 υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι απομένουν περίπου άλλες 500, τονίζοντας όμως ότι έχουν μπει τα θεμέλια με την δημιουργία του οικοσυστήματος και της πλατφόρμας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Αυξήσαμε τις ψηφιακές υπηρεσίες και την φιλοσοφία ανάπτυξης τους, βάζοντας τους πολίτες στο επίκεντρο», πρόσθεσε και εξήγησε ότι σχεδιάζουν τις νέες υπηρεσίες με την βοήθεια πολιτών οι οποίοι είναι οι εν δυνάμει χρήστες.

Δήλωσε ότι στη βάση προτύπων και διαδικασιών του Digital Services Factory έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσίες όπως το βοήθημα τοκετού και η εγγραφή στο εκλογικό κατάλογο, ενώ είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι υπηρεσίες ενημέρωσης στοιχείων πολιτών, η θεσμοθετημένη σύνταξη, τα επιδόματα μητρότητας, ανεργίας και ασθενείας, αλλά και το πόθεν έσχες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Έλλειψη προσωπικού

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην άνοδο της χώρας μας σε διάφορους ευρωπαϊκούς δείκτες όσον αφορά την έρευνα και τεχνολογία, ενώ σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αδυναμία της Κύπρου είναι στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς δεν έχουμε αρκετούς επαγγελματίες στο χώρο, τόσο σε αριθμό όσο και σε εξειδίκευση.

Χαρακτηριστικά είπε ότι στην χώρα μας εργάζονται περίπου 1600 ξένοι πολίτες στο τομέα της πληροφορικής, ενώ οι κύπριοι ανέρχονται σε 1200. Είπε ότι αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, την οποία όμως θα πρέπει να δούμε θετικά ως ευκαιρία για τους νέους μας να μπουν σε αυτό το χώρο.

Ο Υφυπουργός έκανε λόγο επίσης για την άνοδο της Κύπρου κατά 4 θέσεις στον δείκτη DESI το 2022, προσθέτοντας ότι τώρα είναι στην 20ή θέση, έχοντας ξεκινήσει από την 25η θέση. Ακόμη, είπε ότι στο European Innovation Scoreboard «έχουν γίνει θαύματα», αφού η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες 10 θέσεις ως η μοναδική χώρα που προέρχεται από τη Νότια Ευρώπη και η πρώτη σε πρόοδο, κάτι που αποτελεί «τεράστιο επίτευγμα». 

2200 ερευνητές στην Κύπρο

Όσο αφορά το εθνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της Κύπρου ως κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στην Κύπρο πέραν των 2200 ερευνητών, οι οποίοι εργάζονται σε δέκα πανεπιστήμια, 8 ερευνητικά Ινστιτούτα, 7 κέντρα αριστείας και 400 νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ότι για το Εθνικό Πλαίσιο Προγραμμάτων έχουν προϋπολογισθεί κονδύλια για την περίοδο 2021-2027 ύψους €150 εκατ., εκ των οποίων θα διατεθούν για την καινοτομία και την διεθνοποίηση από €35 εκατ., για την συνεργασία και μεταφορά γνώσης €34 εκατ., για την έρευνα €30 εκατ. και για την ενδυνάμωση δομών και ικανοτήτων €17 εκατ.

Ο υφυπουργός είπε ακόμα ότι συνολικά τα τελευταία 3 χρόνια, δόθηκαν μέσω των προγραμμάτων χρηματοδότησης του ΙδΕΚ, €30 εκατ. σε 104 εταιρείες και δημιουργήθηκαν 240 νέες θέσεις εργασίας.

Γρήγορο διαδίκτυο σε όλους τους πολίτες

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Χειμώνας αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του υφυπουργείου, δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συστήματα για την δικαιοσύνη, τον φόρο και το τελωνείο.

Πρόσθεσε ότι σε ότι αφορά την συνδεσιμότητα ότι έχει ανακοινωθεί πρόσφατα το σχέδιο επιχορήγησης για γρήγορο διαδίκτυο, ενώ ανακοίνωσε ότι υπάρχει κονδύλι €35 εκατ. στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την παροχή γρήγορου διαδικτύου σε όλους τους κύπριους πολίτες.

Ο κ. Χειμώνας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο τομέα του διαστήματος, δηλώνοντας ότι έχουν μπει τα θεμέλια για την ανάπτυξη του με την κατάθεση στην βουλή των Αντιπροσώπων του σχετικού νομοσχεδίου. Δήλωσε ότι πρόκειται για μια βιομηχανία που θα έχει κύκλο εργασιών πέραν του ενός δις μέχρι το 2030.

Τέλος τόνισε ότι το υφυπουργείο, σε ότι αφορά την διοίκηση λειτουργεί ακόμα χωρίς μόνιμο προσωπικό και δικά του γραφεία. Ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα υπολογίζεται να μεταφερθούν σε δικό τους κτήριο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με σωστές εγκαταστάσεις και στελέχωση πως θα επιταχύνουν τα όσα έχουν να προσφέρουν στην κοινωνία και οικονομία του τόπου.

Της Ελένης Χαραλάμπους