You are here

Υπουργικό: Ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο 14χρονου

11/09/2019 12:49

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας κατά παντός υπευθύνου από την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με τον θάνατο του 14χρονου παιδιού.
  
«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο» ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η κ. Αιμιλιανίδου, εκφράζοντας παράλληλα βαθύτατη θλίψη για το περιστατικό, ενώ είπε ότι έχει οριστεί προθεσμία δύο μηνών για να ολοκληρωθεί η έρευνα.
  
Βάσει της νομοθεσίας, συμπλήρωσε η Υπουργός, η Επίτροπος Διοικήσεως δύναται να διερευνήσει όλα τα θέματα που έχουν προκύψει. Αν κρίνει ότι κατά τη διάρκεια της διερεύνησης των θεμάτων που αφορούν τον θάνατο του παιδιού προκύπτουν είτε ποινικά, είτε πειθαρχικά αδικήματα εναντίον οποιουδήποτε, οφείλει να παραπέμψει τις ποινικές πτυχές στον Γενικό Εισαγγελέα και τα πειθαρχικά στις αρμόδιες αρχές για τις δέουσες ενέργειες, είπε.
  
Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, τέσσερις κρατικές υπηρεσίες εμπλέκονται στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης, με την κ. Αιμιλιανίδου να λέει ότι δεν προκαταλαμβάνει την έρευνα και δεν επιρρίπτει ευθύνες.
 
«Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, ούτε φυσικά εκ των προτέρων να καταλήξω» σε ευθύνες, όμως «είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει μια αντικειμενική και ανεξάρτητη έρευνα, για όλα τα περιστατικά, για όλα τα γεγονότα που συνθέτουν αυτή την περίπτωση» είπε η Υπουργός.
 
Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «έχω επιλέξει αυτές τις ημέρες να μην προχωρήσω σε δηλώσεις, γιατί ακριβώς ήθελα να δω όλα τα γεγονότα, όπως υπάρχουν στους φακέλους, για αυτή την υπόθεση, για τον θάνατο ενός παιδιού».
 
Είπε ακολούθως ότι υπέβαλε πρόταση στο Υπουργικό «όπως γίνει μια ανεξάρτητη έρευνα για όλα τα γεγονότα τα ποία συνθέτουν αυτή την υπόθεση. Η πρόταση έχει εγκριθεί και έχει ορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο την Επίτροπο Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα κατά παντός υπευθύνου».
  
Ανέφερε παράλληλα ότι με την έρευνα «δεν θα αλλάξει το τραγικό γεγονός το οποίο έχει συμβεί, όμως έχουμε μια υποχρέωση να δούμε τα γεγονότα αντικειμενικά».
 
Ερωτηθείσα για δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελευθέρος» ότι ζητήθηκε από την Αστυνομία ο φάκελος της υπόθεσης και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) αρνήθηκαν να τον παραδώσουν, η Υπουργός είπε ότι οι ΥΚΕ «δεν έχουν αρνηθεί να παραδώσουν οποιοδήποτε φάκελο». Έχουμε καθήκον να συμβουλευτούμε τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο θα πρέπει να παραδοθεί ο φάκελος στην Αστυνομία, εφόσον υπάρχει απόφαση σήμερα για την ανεξάρτητη έρευνα, πρόσθεσε και είπε ότι δεν πρόκειται για άρνηση παράδοσης οποιουδήποτε φακέλου.
 
Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις όπου οι Υπηρεσίες κατόρθωσαν να προφυλάξουν παιδιά και οικογένειες «όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση έχουμε τον θάνατο ενός παιδιού».
 
«Όπως έχει συγκλονιστεί ολόκληρη η κοινωνία, έχω συγκλονιστεί και εγώ με αυτή την περίπτωση» είπε η κ. Αιμιλιανίδου. 
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι οι αδυναμίες εντοπίστηκαν έγκαιρα και τον περασμένο Μάιο, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας ο δημόσιος διάλογος για την αναδιάρθρωση των ΥΚΕ. «Τα θέματα τα οποία απασχολούν το Υπουργείο είναι θέματα που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο» είπε και πρόσθεσε ότι όλο το Υπουργείο εργάζεται για τον άνθρωπο.
 
Είπε ακολούθως ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε πάρα πολλές αλλαγές για θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, με τη λειτουργία και του Σπιτιού του Παιδιού. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να δημιουργηθεί το Σπίτι της Γυναίκας «ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας».
 
Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, ο σωστός χειρισμός οποιασδήποτε υπόθεσης «δεν αλλάζει το γεγονός που έχει επισυμβεί με τον θάνατο ενός παιδιού». Συνέχισε, λέγοντας ότι «οι Υπηρεσίες του κράτους έχουν διεκπεραιώσει με σωστό τρόπο πάρα πολλές υποθέσεις» οι οποίες ελέγχονται από την εκάστοτε Διευθύντρια των ΥΚΕ, μια από τις υπηρεσίες που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας. 
 
«Έχουμε προχωρήσει μετά από πολλή μελέτη στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΥΚΕ, διότι οποιαδήποτε υπηρεσία πρέπει να μπορεί να ακολουθεί το τί γίνεται σήμερα στην κοινωνία» είπε και αναφέρθηκε στην ανάρτηση του σχεδίου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για δημόσια διαβούλευση. Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί αρκετές εισηγήσεις, και όσες μπόρεσαν, έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο «για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ακριβώς αυτή την πράξη, που πρέπει να γίνει, της αναδιάρθρωσης των ΥΚΕ».
 
Ακόμη, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό παρακολουθείται από το 2007 «και δυστυχώς έχουμε φτάσει σ’ αυτό το τραγικό γεγονός. Αυτό όχι μόνο μας προβληματίζει, εκτός του ότι μας θλίβει βαθύτατα, αλλά πρέπει όλους μας να προβληματίσει για το τί περαιτέρω πρέπει να γίνει».
 
Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι οι υπηρεσίες που διαχειρίστηκαν θέματα της υπόθεσης είναι οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας μαζί με τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους που παρακολουθούν τα παιδιά, οι ΥΚΕ και η Αστυνομία.
 
Ανέφερε ότι η ίδια δεν επιρρίπτει οποιαδήποτε ευθύνη «διότι ακριβώς αυτό θα το καταδείξει η ανεξάρτητη έρευνα».
 
Αυτή η έρευνα δεν έχει στόχο να καταδείξει απλά ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες, αλλά μέσω αυτής θα μπορέσουμε επίσης να δούμε τί άλλο επιπρόσθετο χρειάζεται να γίνει στο κράτος, κατέληξε.