You are here

ΥΠΣΥΓΚ: Προσοχή στην αισχροκέρδεια για την αμόλυβδη

24/09/2003 14:03
Η μολυβδούχα βενζίνη αποσύρεται από την αγορά με βάση Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λόγους προστασίας της υγείας του κοινού, αφού αποδείχθηκε ότι ο μόλυβδος την επηρεάζει αρνητικά. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Συγκοινωνιών & Έργων με την οποία προτρέπεται το κοινό «να μην εμπιστεύεται αβάσιμες πληροφορίες που προέρχονται από αναρμόδια πρόσωπα και, πιθανόν, μερικά από αυτά να προσβλέπουν σε αισχροκέρδεια».

Όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 1990 μπορούν να δεχθούν αμόλυβδη βενζίνη χωρίς κανένα πρόβλημα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται, ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, «τα υπόλοιπα οχήματα μπορούν να χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη, χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε ρύθμισή τους».

Η τοποθέτηση καταλύτη, συνεχίζει, δεν είναι αναγκαία για να δεχθεί ένα όχημα αμόλυβδη βενζίνη, αλλά σχετίζεται μόνο με την περιεκτικότητα ρύπων στα καυσαέρια.

Η μολυβδούχα βενζίνη αποσύρθηκε, ήδη, από σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, καταλήγει το υπουργείο Συγκοινωνιών, χωρίς να δημιουργηθούν τεχνικά προβλήματα στα οχήματα. Από μελέτες που έχουν γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο.