You are here

Ζητούν επανασχεδιασμό Τμήματος Φυλακών

25/04/2023 09:01

Την ανησυχία του εκφράζει για τον επανασχεδιασμό του Τμήματος Φυλακών εκφράζει το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι στις προτάσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τον επανασχεδιασμό του Τμήματος Φυλακών, δε λαμβάνονται υπόψη τα θέματα ασφάλειας και υπερπληθυσμού.

«Η τρέχουσα χωρητικότητα της κλειστής φυλακής είναι 480 άτομα και της ανοικτής φυλακής 140 άτομα», αναφέρεται στην επιστολή, επισημαίνοντας ότι η συνολική χωρητικότητα είναι 620 άτομα. «Ακόμη και αν κατασκευαστεί ένα νέο κτίριο με χωρητικότητα 200 ή 300 ατόμων, το πρόβλημα παραμένει, καθώς ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει τα 1000 άτομα», σημειώνεται.

Αναφέρει, ακόμα, ότι τα περισσότερα κτίρια είναι του 1894 και παρουσιάζουν λειτουργικά προβλήματα. Επισημαίνει το γεγονός ότι το Τμήμα Φυλακών εφάπτεται στην νεκρή ζώνη και βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή. «Έχουμε υποβάλει τις εισηγήσεις μας στην κυρία Υπουργό εδώ και δύο μήνες, αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση», αναφέρει η Ισότητα στην επιστολή προς τον Πρόεδρο.

Ακολούθως, η επιστολή αναφέρεται σε θέματα προσωπικού που αφορούν στο επάγγελμα του δεσμοφύλακα. «Αρχές Απριλίου άνοιξαν οι 47 κενές θέσεις που είχαν προκηρυχθεί», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι «μόλις 7 άτομα ανταποκρίθηκαν θετικά στην προσφορά θέσεως». Προστίθεται ότι «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το επάγγελμα του δεσμοφύλακα δεν είναι ελκυστικό λόγω της επικινδυνότητας του, και όχι μόνο», ενώ ως αποτρεπτικό σημειώνουν και το γεγονός ότι οι εξετάσεις για πρόσληψη είναι γενικές για τη δημόσια υπηρεσία και όχι ειδικές για το τμήμα. 

«Η πολιτική πρόσληψης θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, προτείνοντας ότι η ηλικία των υποψηφίων θα έπρεπε να είναι μέχρι 28 ετών και όχι 40, όπως ισχύει σήμερα», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.

Απευθύνεται έκκληση στην Υπουργό Δικαιοσύνης «να εξετάσει εκ νέου τις προτάσεις της και να αναθεωρήσει την πολιτική πρόσληψης των δεσμοφυλάκων, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και τις προκλήσεις του επαγγέλματος»,  και εκφράζεται πρόθεση για συνεργασία «προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη και αποτελεσματική λύση».