You are here

Ζητούν €372,6 χιλ. από καταδικασθέντες στην υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

25/02/2020 14:45

Την αίτηση της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) για δήμευση περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων στην υπόθεση  ΧΥΤΑ Πάφου και  ΧΥΤΥ Κόσιης συνολικού ύψους €372,600, εξέτασε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Το Κακουργιοδικείο έκρινε στις 07/02/2020 ένοχους τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον οικονομικό  διευθυντή του Δήμου Πάφου  Δημήτρη Πατσαλίδη,  τον Μιχάλη Πάντη, μηχανικό στο τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Γεώργιο Κουλλαπή, πρώην μηχανικό στο  Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την εταιρεία Helector Cyprus Ltd.

Οι κατηγορίες στις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροδοκίας, της επίδειξης εύνοιας από δημόσιους αξιωματούχους, της κατάχρησης εξουσίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Η Νομική Υπηρεσία, με ανακοίνωσή της, είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «την σοβαρότερη υπόθεση χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων που παρουσιάστηκε ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης».

«Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήταν όλοι δημόσιοι αξιωματούχοι και υπάλληλοι, οι οποίοι έλαβαν μίζες πέραν του €1.000.000, ώστε να προωθήσουν συμφέροντα της κατηγορούμενης εταιρείας Helector Cyprus Ltd που διαχειρίζετο τα δύο έργα», σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Νομική Υπηρεσία, την ημέρα της έκδοσης της απόφασης του Κακουργιοδικείου.  

Με την αίτηση της ΜΟΚΑΣ, ζητείται από το δικαστήριο η έκδοση διαταγμάτων δήμευσης για είσπραξη των εσόδων που παράνομα απεκόμισαν οι καταδικασθέντες από τη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι.

Συγκεκριμένα, από τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη ζητείται η είσπραξη του ποσού των €138.000, από τον Δημήτρη Πατσαλίδη το ποσό των €124.600, από τον Μιχάλη Πάντη το ποσό των €10.000 και από τον Γεώργιο Κουλλαπή το ποσό των €100.000.

Η αίτηση βασίζεται σε συγκεκριμένα άρθρα των Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων του 2007 – 2019, στους Περί Πολιτικής Δικονομίας Θεσμούς και στις συμφυείς εξουσίες του Δικαστηρίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθένων υπέβαλαν ένσταση στην αίτηση της ΜΟΚΑΣ, πλην του δικηγόρου του Μιχάλη Πάντη.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία,  ο δικηγόρος του κ. Πάντη, Κρις Τριανταφυλλίδης, ανέφερε ότι δεν φέρει ένσταση στην αίτηση της ΜΟΚΑΣ και ως εκ τούτου θα ήταν άδικο, όπως υποστήριξε, για τον πελάτη του να συνεχίζει να τελεί υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για να του επιβληθεί στη συνέχεια η ποινή από το δικαστήριο.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπέβαλε προς το δικαστήριο αίτημα για αποσύνδεση της υπόθεσης του κ. Παντή προκειμένου να προχωρήσει το δικαστήριο να επιβάλει ποινή στον πελάτη του για να μην περιμένει το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκδίκασης της αίτησης για δήμευση.

Το δικαστήριο, από την πλευρά του, εξέφρασε την κατανόησή του μεν προς τη θέση του κ. Τριανταφυλλίδη, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν θα ήταν ορθό να υπάρξει διαχωρισμός των κατηγορουμένων σε αυτό το στάδιο. Το δικαστήριο διαβεβαίωσε, επίσης, τον δικηγόρο του κ. Παντή, ότι δεν προτίθεται να παρατείνει σε βάθος χρόνου τη διαδικασία.

Ακολούθως, το δικαστήριο παραχώρησε χρόνο 3 ημερών στην Κατηγορούσα Αρχή για να μελετήσει τις ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ορίζοντας την αίτηση για ακρόαση για την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, στις 9 το πρωί και επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του να διεκπεραιώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την εν λόγω διαδικασία.  

Το δικαστήριο όρισε επίσης την 9η Μαρτίου, στις 8.30 το πρωί, κατά την οποία οι συνήγοροι υπεράσπισης θα προβούν στις αγορεύσεις τους για μετριασμό των ποινών  που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες. Η διαδικασία αυτή είχε αρχικά προγραμματιστεί για να διεξαχθεί σήμερα.
 
Σημειώνεται ότι το Κακουργιοδικείο αθώωσε τον Αντώνιο Κουρουζίδη, πρώην μηχανικό στο  Τμήμα Πολεοδομίας και τον γιατρό Νικόλα Κουλλαπή καθώς και την εταιρεία του MIDORIACO Ltd. Η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε έφεση κατά της αθώωσης του κ. Κουρουζίδη.

Όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων εξέφρασαν την πρόθεση τους να εφεσιβάλουν στο Ανώτατο την καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου ημερομηνίας 7/2/2020.