You are here

Ζητούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης

14/11/2019 12:20

Είναι υποχρέωση του κράτους, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να αναπτύξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης, δήλωσε ο Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της κοινωνικής πλατφόρμας «Στέγη Για Όλους».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λιλλήκας επισήμανε ότι ως Συμμαχία Πολιτών η Νεολαία της συμμετέχει στην πλατφόρμα διότι ασπαζόμαστε τους στόχους και τις επιδιώξεις αυτού του κοινωνικού κινήματος, το οποίο έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος μας.
 
Ο τόπος μας, σημείωσε, βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Για πρώτη φορά – θα έλεγα – μετά τη δεκαετία του 60’, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, νέοι άνθρωποι αδυνατούν να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια, καθώς αδυνατούν να αποκτήσουν στέγη. Φοιτητές μπορεί να αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους γιατί αδυνατούν να πληρώσουν ένα ενοίκιο. Και όλα αυτά στην Κύπρο του 21ου αιώνα. Σε όλα αυτά προστίθενται και οι άστεγοι που είναι ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο ήταν εντελώς άγνωστο στην κυπριακή κοινωνία. Πλέον το φαινόμενο αυτό το βιώνουμε στον τόπο μας και θα γίνεται εντονότερο, δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε.

Εμείς θεωρούμε, συνέχισε, ότι είναι υποχρέωση του κράτους, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να αναπτύξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης - ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχει και το ίδιο το κράτος, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν, σημείωσε, τα όποια κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα αλλά και να δοθούν περισσότερα κίνητρα στα νεαρά ζευγάρια για να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο και να αποσυμφωρήσουμε τις πόλεις μας, δίνοντας έτσι και ζωή στα χωριά μας.

«Η στέγη είναι ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο το έχουν όλοι. Δεν νοείται ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να θεωρείται κράτος δικαίου, να αδιαφορεί γι’ αυτή τη μεγάλη κοινωνική ανάγκη», συμπλήρωσε.
 
Από την πλευρά του, το μέλος της πλατφόρμας εκ της θέσεως του ως Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου είπε ότι η σημερινή συνάντηση με την Συμμαχία Πολιτών είναι η πρώτη επαφή από σειρά συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
 
Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλίκα, είπε, θέσαμε τα θέματα τα οποία απασχολούν την κοινωνική πλατφόρμα «Στέγη Για Όλους».
 
«Νιώθω ότι η Συμμαχία Πολιτών είναι δίπλα μας, γι αυτό και η Νεολαία της Συμμαχίας Πολιτών συμμετέχει στην κοινωνική πλατφόρμα «Στέγη Για Όλους». Ο άνθρωπος από τα παλιά χρόνια αγωνιζόταν για δύο πράγματα. Να έχει βοῦ και κέραμο. Δηλαδή βόδι που του έδινε εργασία και κέραμο, κεραμίδι για τη στέγη του», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι στον 21ο αιώνα στην Κύπρο αγωνιζόμαστε γι’ αυτά τα δύο ανθρώπινα δικαιώματα, εργασία και στέγη.

Αφού ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συμμαχία Πολιτών συμπαρίσταται και εκτός βουλής. «Χρειαζόμαστε τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ως κοινωνία. Βοηθήστε μας για να μπορέσει ο κάθε κύπριος πολίτης να έχει τη δική του στέγη. Υπάρχουν εισηγήσεις, τεκμηριωμένες, τις έχετε υπόψη και εμπλουτίστε τις και εσείς με τις δικές σας παρεμβάσεις», συμπλήρωσε.