You are here

Ζητούν παραιτήσεις για Μιτσερό

22/04/2019 12:35

Φουντώνουν οι πολιτικές αντιδράσεις μετά τους φόνους αλλοδαπών γυναικών στο Μιτσερό με το ΑΚΕΛ να ζητά την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας και του υπουργού δικαιοσύνης.

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τους φόνους οι οποίοι έχουν γίνει σε βάρος αλλοδαπών γυναικών και οικιακών βοηθών πρέπει να πω ότι είναι συγκλονιστικά και δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο.
 
«Είναι τεράστιες οι ευθύνες και του Αρχηγού της Αστυνομίας αλλά και του Πολιτικού Προϊστάμενου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κύριος Ιωνάς Νικολάου και ο Δημοκρατικός Συναγερμός απαίτησαν και πέτυχαν την παραίτηση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και του τότε Αρχηγού της Αστυνομίας των κ.κ. Κύπρου Χρυσοστομίδη και Ιάκωβου Παπακώστα για την απόδραση ενός φυλακισμένου, του Κίτα. Σήμερα έχουμε μέχρι στιγμής τρεις φόνους για τους οποίους έγιναν καταγγελίες την τότε περίοδο. Επιδείχθηκε πρωτοφανής αδιαφορία απλά και μόνο γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν κυπριακής καταγωγής, γιατί προέρχονταν από ξένες χώρες και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας μας λένε ότι δεν είναι η ώρα τώρα να αναζητηθούν ευθύνες, είναι η ώρα της διαλεύκανσης των υποθέσεων. Συμφωνούμε ότι είναι η ώρα της διαλεύκανσης των υποθέσεων, είναι όμως και η ώρα της ανάληψης των ευθυνών τους. Θεωρούμε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχουν την υποχρέωση να παραιτηθούν και θα έπρεπε να το είχαν πράξει από μόνοι τους», δήλωσε ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

«Ο κύριος Αναστασιάδης έπαυσε τον τότε Αρχηγό της Αστυνομίας, τον κ. Μιχαλάκη Παπαγεωργίου γιατί έγιναν επεισόδια στη Λεμεσό σε βάρος του κ. Ταλάτ. Διερωτώμαι τι κάνει τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτά τα πρωτοφανή τα οποία ακούει, αναφορικά με τις ευθύνες του κράτους, για τους φόνους οι οποίοι έγιναν, την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος να διαλευκανθούν οι υποθέσεις. Διερωτώμαι ειλικρινά τι κάνει ο κύριος Αναστασιάδης», τόνισε.

Επιστολή με την οποία ζητά έρευνα για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα των αστυνομικών αρχών στις περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών στον Γενικό Εισαγγελέα.

Στην επιστολή ο κ. Λιλλήκας επισημαίνει ότι η  πρόσφατη περίπτωση του φόνου των δύο γυναικών από τις Φιλιππίνες, γεννά πολλά ερωτηματικά ως προς το τι έπραξαν οι αστυνομικές αρχές πριν την

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών προσθέτει ότι αν και η αξία των ερευνητικών επιτροπών έχει πληγεί (όχι από την ποιότητα των ευρημάτων και πορισμάτων τους αλλά από αυτούς που καταδεικνύονται ως υπεύθυνοι), εντούτοις καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει αυτεπάγγελτα διορίζοντας Ανεξάρτητη Επιτροπή για διερεύνηση των διαδικασιών και των ερευνών που ακολουθήθηκαν σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Συγκλονισμένη η κυβέρνηση

Συγκλονισμό εξέφρασε η κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου για το έγκλημα που διαπράχθηκε στην περιοχή Μιτσερού.
Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς αν έχει τεθεί θέμα ευθυνών του Υπουργού Δικαιοσύνης και του αρχηγού της αστυνομίας σε σχέση με τις έρευνες για την υπόθεση του φόνου στο Μιτσερό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό το οποίο τίθεται και νομίζω ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια είναι ότι είμαστε πραγματικά συγκλονισμένοι από αυτά που μαθαίνουμε.

Όσο διαρκούν οι έρευνες της αστυνομίας, όμως, δεν θα ήταν πρέπον ούτε συνετό να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη δήλωση. Εφόσον ολοκληρωθούν οι έρευνες θα ακούσετε και από τον Υπουργό και από την κυβέρνηση».

Διαβεβαιώσεις αστυνομίας

Ο αρχηγός της αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η αστυνομία Κύπρου έχει κάθε πρόθεση να διερευνήσει πλήρως τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί, σε σχέση την υπόθεση εντοπισμού των σορών δυο γυναικών στο φρεάτιο στο μεταλλείο του Μιτσερού, με διαφάνεια και ειλικρίνεια, και εκεί και όπου θα διαπιστωθούν  οποιεσδήποτε αδυναμίες, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Σε δηλώσεις του, στο αρχηγείο της αστυνομίας, ο κ. Χρυσοστόμου διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν, ενώ ζήτησε σε αυτό το στάδιο την κατανόηση των ΜΜΕ, καθότι όπως είπε, η αστυνομία θεωρεί ότι «κορυφαία προτεραιότητα της αυτή τη στιγμή είναι η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, η διαπίστωση της πραγματικής έκτασης των εγκλημάτων, που έχουν λάβει χώρα, η εξιχνίαση και η στοιχειοθέτηση τους».

«Και προς αυτή τη κατεύθυνση», τόνισε, «εργάζονται τα μέλη μας καταβάλλοντας το άπαν των δυνάμεων τους».

Αναφερόμενος περαιτέρω στις μέχρι στιγμής διερευνώμενες υποθέσεις, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως «θέτουν την αστυνομία Κύπρου και την κυπριακή κοινωνία ενώπιον μιας μορφής εγκλήματος, πρωτοφανούς για τα κυπριακά δεδομένα, μιας μορφής εγκλήματος η έκταση της οποίας είναι πρόωρο να εκτιμηθεί, μιας μορφής εγκλήματος που παρουσιάζεται συνήθως και όχι συχνά σε μεγάλες πληθυσμιακά χώρες».

Όπως σημείωσε, «πρέπει να τονίσουμε ότι οι υποθέσεις αυτές πρέπει να διερευνηθούν και θα διερευνηθούν με ένα ιδιαίτερα προσεκτικό και μεθοδικό τρόπο πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των προνοιών της κείμενης νομοθεσίας ούτως ώστε όταν αχθούν ενώπιον του δικαστηρίου να έχουν αίσια κατάληξη», προσθέτοντας ότι «είναι το ελάχιστον που οφείλουμε στα θύματα αυτών εγκλημάτων, στους συγγενείς, του οικείους και τις οικογένειες τους, προς τους οποίους εκφράζουμε τη θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

«Αναγνωρίζουμε», σημείωσε, «ότι έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού από πλευράς της αστυνομίας, κάποιων από τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα. Ούτε υποτιμούμε, ούτε βεβαίως και απαξιώνουμε τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί. Αντίθετα, κατανοούμε τον αποτροπιασμό και το αίσθημα ανησυχίας που αυτές οι υποθέσεις έχουν προκαλέσει στην κυπριακή κοινωνία».