You are here

Πρόταση νόμου για κατάργηση τέλους στο αγροτικό ρεύμα

09/04/2019 14:25

Την πρόθεση του ΔΗΣΥ να καταθέσει την ερχόμενη Παρασκευή πρόταση νόμου στη βουλή για κατάργηση του τέλους που επιβάλλεται στο αγροτικό ρεύμα για συνεισφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), διατύπωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
«Το θεωρούμε άδικο ο γεωργός μας, αυτός που είναι κοντά και διατηρεί το περιβάλλον να τον βάλλουμε να πληρώνει και να ανεβάζουμε τα κόστη του σε μια συνεισφορά που δεν θα επηρεάσει το ταμείο των ΑΠΕ γιατί δεν ξεπερνά το 1,4% του συνολικού ποσού που μαζεύεται κάθε χρόνο για τις ΑΠΕ», είπε ο κ. Νεοφύτου, στο περιθώριο επίσκεψης του στη βιομηχανία Alion Vegetables & Fruit Co Ltd, στο Δάλι.
 
Είναι μια μικρή κίνηση με συμβολικό αποτέλεσμα με βάση το οποίο θα εξοικονομούνται για τους γεωργούς μας γύρω στο €1 εκ. τον χρόνο, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος ανέφερε πως με αυτή την κίνηση θέλει να στείλει «το ξεκάθαρο μήνυμα» που είναι η έγνοια του ΔΗΣΥ για τον αγροτικό κόσμο.
 
Αναφερόμενος στη βιομηχανία Alion Vegetables & Fruit Co Ltd, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «αυτή είναι η Κύπρος, του μόχθου και της επιτυχίας» και «δεν είναι η Κύπρος της μιζέριας που θέλουν κάθε μέρα κάποιοι να την παρουσιάζουν».
 
«Κάποιοι που χτυπούν από το πρωί μέχρι τη νύχτα την επιχειρηματικότητα», είπε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος συνεχάρη τους ιδιοκτήτες της εταιρείας γιατί πίστεψαν, όπως είπε, στη γεωργία και από την μια παράγουν και από την άλλη έχουν το δίκτυο της διανομής.
 
Ανέφερε ότι με αξιοπιστία μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σήμερα εργοδοτεί 300 άτομα, κάνει εξαγωγές σε 30 χώρες και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η δύναμη της Κύπρου.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστειλε το μήνυμα για τις τεράστιες προοπτικές, όπως είπε, που έχει η Κύπρος «αν αφήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, τους ανθρώπους που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τους ανθρώπους που δίνουν ευκαιρία στους γεωργούς μας, στον πρωτογενή τομέα να παράγει».
 
Ο εκ των ιδιοκτητών της βιομηχανίας Δώρος Ζαβός είπε ότι η εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή και επεξεργασία φρέσκων λαχανικών και αρωματικών εδώ και τριάντα χρόνια, είναι πρωτοπόρος στην κυπριακή αγορά και κάνει εξαγωγές σε πέραν των 25 χωρών.
 
Ανέφερε ότι η εταιρεία παράγει τα προϊόντα της κατά 90% με αυστηρές προδιαγραφές και εργοδοτεί πέραν των 300 ατόμων παγκύπρια και «προσπαθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες να συνεχίσει το έργο της».