You are here

Πανευρωπαϊκοί έλεγχοι για εκμετάλλευση αγροτών

06/10/2021 11:36

Διακόσια εξήντα εννιά (269) πιθανά θύματα εκμετάλλευσης, εντοπίστηκαν κατά την οκταήμερη, συντονισμένη πανευρωπαϊκή δράση της Europol, για πάταξη της εμπορίας ανθρώπων και της εργασιακής εκμετάλλευσης στον αγροτικό τομέα, στην οποία συμμετείχε και η Κύπρος. Τα αποτελέσματα της επιχείρησης, δημοσιοποίησε χθες ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εκστρατεία ελέγχων διήρκεσε από τις 9 μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή πέραν των 2000 μελών αστυνομικών και φορολογικών αρχών, συνοριοφυλάκων, λειτουργών μετανάστευσης και επιθεωρητών εργασίας, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Ολλανδία και η Ισπανία. Το συντονισμό της όλης επιχείρησης είχε η Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 704 αγροτικά τεμάχια και υποστατικά και 273 οχήματα, ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 4014 πρόσωπα. Αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών ήταν ο εντοπισμός 269 πιθανών θυμάτων εκμετάλλευσης και 54 υπόπτων διακινητών, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 12 συλλήψεις.

Στην Κύπρο, διενεργήθηκαν συνολικά τέσσερις έλεγχοι σε φυτώρια στην επαρχία Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν 17 πιθανά θύματα εκμετάλλευσης. Οι 17 πέρασαν από προσωπικές συνεντεύξεις, χωρίς ωστόσο να προκύψουν ενδείξεις θυματοποίησής τους.

Σημειώνεται ότι η εργασιακή εκμετάλλευση αποτελεί μια ιδιαίτερα επικερδή εγκληματική δραστηριότητα, η οποία επηρεάζει αρνητικά τόσο την υγεία όσο και τα δικαιώματα των θυμάτων. Γι’ αυτό, αναφέρεται, στο στόχαστρο των ερευνών, κατά την κοινή εβδομάδα δράσης, είχαν τεθεί τα εγκληματικά δίκτυα και οι διακινητές που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων και ειδικότερα οι διαμεσολαβητές στην παράνομη αγορά εργασίας.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε χώρους εργασίας όπως αγροκτήματα και καλλιέργειες, οι οποίοι είχαν προσδιοριστεί ως χώροι με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εργασιακής εκμετάλλευσης, ενώ ελέγχθηκαν κυρίως οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

Όπως διαπιστώθηκε, πρόσωπα που προέρχονται από τρίτες χώρες, παρουσιάζονται να είναι πιο ευάλωτα στην εκμετάλλευση σε εποχιακές εργασίες, ενώ υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών, φαίνεται να τυγχάνουν εκμετάλλευσης στον αγροτικό τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η Europol στο δελτίο τύπου που εξέδωσε σχετικά με την εβδομάδα δράσης σημειώνει ότι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση απαιτεί μια ενοποιημένη, διασυνοριακή προσπάθεια από διάφορες αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η Europol παρείχε επιχειρησιακή υποστήριξη στις χώρες που συμμετείχαν, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και διευκόλυνε την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων, για ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.