You are here

Στήριξη διαφόρων επαγγελματικών ομάδων ευρύτερου αγροτικού τομέα

30/03/2022 15:52

Σειρά αποφάσεων για τον αγροτικό τομέα έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, που περιλαμβάνουν έκτακτη στήριξη αλλά και έγκριση προγραμμάτων.

Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής ανέφερε ότι αποφασίστηκε η έκτακτη στήριξη των μελισσοκόμων με 390.000 ευρώ εξαιτίας του κακού χειμώνα που επηρέασε την παραγωγή γύρης και τη σοβαρή μείωση στην παραγωγή μελιού. Σημείωσε ότι καθεχρονικά δίδεται ένα ποσό 340.00 ευρώ για την στήριξη αυτού του τομέα.

Το Υπουργικό υλοποίησε επίσης μία από τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αγρότες της δυτικής Λευκωσίας, ανέφερε ο κ. Καδής λέγοντας ότι εγκρίθηκε σχέδιο στήριξής τους 0,5 εκ ευρώ για την άντληση νερού από ψηλά βάθη. Βρίσκεται σε ισχύ, συνέχισε, και το επενδυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την άντληση νερού από μεγάλα βάθη.

Στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, εγκρίθηκε επίσης η παροχή βοήθειας 0,5 εκ ευρώ στους νέους, εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθένες γεωργούς για επενδύσεις και να δραστηριοποιηθούν στα κατεχόμενα.
 
Ο κ. Καδής ανακοίνωσε ακόμη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για επέκταση της περιόδου κατά την οποία αυτό πληρώνει τις κοινωνικές ασφαλίσεις και άλλα συναφή έξοδα διαβίωσης εργαζομένων σε εργοδότες που είχαν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακα και ορεινή Λεμεσό. Είχε ήδη δοθεί, πρόσθεσε, ποσό πέραν των 500.000 και με την επέκταση αυτή θα δοθούν άλλες 650.000 περίπου ευρώ προς τους πληγέντες για την κάλυψη των κοινωνικών ασφαλίσεων και άλλων συναφών εξόδων.
 
Το Υπουργικό, συνέχισε, ενημερώθηκε σήμερα για την ετοιμασία προτάσεων από το Υπουργείο Γεωργίας για στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο επόμενο πιθανότατα Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ο κ. Καδής, θα ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα μετά από διαβούλευση και με το ΥΠΟΙΚ.
 
 Ο Κώστας Καδής ανέφερε επίσης ότι εγκρίθηκε η πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα θάλασσας – αλιείας – υδατοκαλλιέργειας 2021 – 2027 και το πολυετές εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την υδατοκαλλιέργεια 2021 – 2030. «Πρόκειται για το βασικό εργαλείο στήριξης του τομέα της υδατοκαλλιέργειας και της αλιείας μέσα στα επόμενα χρόνια, με προϋπολογισμό που φτάνει συνολικά τα 55 εκ ευρώ». Το 70%, διευκρίνισε προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους και το 30% από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα προωθεί τη βιώσιμη αλιεία, τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, τη γαλάζια ανάπτυξη και την αειφόρο διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα θα προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική έγκριση, είπε ο κ. Καδής, και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα σε διάσκεψη Τύπου.