You are here

Έργα δεκάδων εκατ. για ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων

17/06/2021 13:42

Κάτω από τον άξονα της ταχείας μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλήφθηκαν έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύοντας στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων μας, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του, στη διάσκεψη Tύπου για τη δράση «Το νερό είναι στα χέρια μας», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Στροβόλου, το Κέντρο Μελετών ΑΚΤΗ και η ελληνική εταιρεία απορρυπαντικών Finish, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, ο κ. Καδής ανέφερε ότι η δράση αυτή, που έχει ως στόχο να εξοικονομήσει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού σε χώρους εστίασης στον Δήμο Στροβόλου, αναμφισβήτητα συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση και στην εξοικονόμηση του νερού, του πιο σημαντικού φυσικού πόρου για τη χώρα μας.

Ιδιαίτερα για την Κύπρο, σημείωσε, που η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού εξαρτάται από την αξιοποίηση μη συμβατικών πηγών, όπως η αφαλάτωση του θαλασσινού και η επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού, η ορθολογική χρήση του αποτελεί στρατηγικό στόχο ύψιστης σημασίας.
 
Πέραν τούτου, συνέχισε, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι ήδη αισθητές στον τόπο μας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών μας, μέσω της προωθούμενης νέας εθνικής υδατικής στρατηγικής, για διασφάλιση της επάρκειας νερού καλής ποιότητας, για όλες τις χρήσεις.  
 
«Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προχώρησε στην υλοποίηση μεγάλων υδατικών έργων για αποθήκευση και αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, ενώ προωθεί και την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για την αποτελεσματική διαχείριση του νερού και τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης», ανέφερε.  
 
Οι πολιτικές μας, συνεπώς, πρόσθεσε, «επικεντρώνονται στην αειφόρο ανάπτυξη των υδατικών πόρων, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, που απορρέει από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα, στη βάση των αρχών της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης».

Αναπόσπαστος πυλώνας της υδατικής μας στρατηγικής, είπε ο κ. Καδής, αποτελεί και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία του νερού και της ανάγκης σωστής διαχείρισής του και η  δράση «Το νερό είναι στα χέρια μας», κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, αφού επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να χρησιμοποιεί το διαθέσιμο νερό με σύνεση.