You are here

H EE υπέγραψε τα πρώτα σχέδια χορηγιών για Τ/κ αγρότες

24/04/2020 20:50

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τα πρώτα συμβόλαια χορηγιών για Τουρκοκύπριους αγρότες στο πλαίσιο του 4ου Σχεδίου Χορηγιών Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, έχουν εγκριθεί 58 συμβόλαια στο πλαίσιο του Σχεδίου Χορηγιών, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε €5 εκατομμύρια.
 
Όπως αναφέρεται, ο στόχος του Σχεδίου είναι η αύξηση των ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας της τ/κ κοινότητας μέσω της βελτίωσης της σοδειάς και της ζωικής παραγωγής, προωθώντας ταυτόχρονα την αειφόρο χρήση φυσικών πόρων.
 
Η διαδικασία υπογραφής των συμβολαίων βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι σήμερα, 25 συμβόλαια έχουν υπογραφεί από την Κομισιόν, ενώ έμφαση δίνεται σε καινοτόμα έργα, που σχετίζονται με την ανανεώσιμη ενέργεια και έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να μειώσει κόστη και να αυξήσει τα κέρδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εγκριθείσες χορηγίες περιλαμβάνουν έργα για μεθόδους βελτιωμένης παραγωγής και αυξημένη παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χαλουμιού.
 
Όπως αναφέρεται, η μέση χορηγία ανά συμβόλαιο ανέρχεται σε €90.000 και διάρκεια 24 μήνες.