You are here

Προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα βιολογικών προϊόντων

24/09/2021 07:28

Η ΕΕ καθιέρωσε από φέτος την 23η Σεπτεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Μέρα Βιολογικής Παραγωγής. Αρμόδιοι φορείς υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του τομέα βιολογικών προϊόντων στην Κύπρο είναι τεράστιες, δεδομένης της προώθησης πολιτικών που εντάσσονται στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή υπέγραψαν χθες κοινή δήλωση, με την οποία η 23η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ.

Η καθιέρωση της ημέρας βιολογικής παραγωγής ακολουθεί την έγκριση από την Επιτροπή, στις 25 Μαρτίου 2021, σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής.

Μιλώντας στη StockWatch, o διευθυντής του τμήματος βιομηχανίας του ΚΕΒΕ Ανδρέας Ανδρέου, ανέφερε ότι ο τομέας των βιολογικών προϊόντων, είτε αφορά σε αγροτικά προϊόντα, είτε άλλα προϊόντα, έχει τεράστιες προοπτικές, καθώς διαφοροποιούνται οι συνήθειες και η ενημέρωση του καταναλωτή.

«Συνεχώς ο καταναλωτής ψάχνει ποιοτικά προϊόντα και διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων που αγοράζει με αποτέλεσμα πολλοί οργανισμοί να προσθέσουν τα βιολογικά προϊόντα στα προϊόντα που πωλούν», σημείωσε.

Η διευθύντρια του τμήματος ενέργειας και περιβάλλοντος της ΟΕΒ Ανθή Χαραλάμπους, δήλωσε στη StockWatch ότι τα βιολογικά προϊόντα προωθούνται γιατί η βιολογική γεωργία δεν χρησιμοποιεί καθόλου λιπάσματα και προωθείται η οργανική τοπική παραγωγή και το μεγάλωμα των φυτών με οργανικούς τρόπους και με λιγότερη ρύπανση στο περιβάλλον.

«Υπάρχουν σήματα τα οποία καθιερώνουν εάν ένα προϊόν είναι βιολογικό ή όχι. Αυτόματα, από τη στιγμή που υπάρχει διαδικασία πιστοποίησης ενός βιολογικού προϊόντος και υπάρχει και ο σύνδεσμος και μέλη γεωργικής βιολογίας και καλλιέργειας», είπε.

Υποστήριξε ότι «υπάρχουν πολλές προοπτικές στον κλάδο», επισημαίνοντας ότι τα επόμενα χρόνια προωθείται η πολιτική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» μέσω της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας.

Δράσεις σε τρεις άξονες για ανάπτυξη του τομέα

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, γενικός στόχος του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, είναι η ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγής και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής.  «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, όπως η μείωση της χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών ουσιών.

Ο τομέας βιολογικής παραγωγής χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία για να αναπτυχθεί, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράσης.

Η Κομισιόν προτείνει 23 δράσεις που διαρθρώνονται γύρω από τρεις άξονες —τόνωση της κατανάλωσης, αύξηση της παραγωγής και περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του τομέα— ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπημένη ανάπτυξη του τομέα.

Συγκεκριμένα, για την τόνωση της κατανάλωσης, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας σχετικά με τη βιολογική παραγωγή, προώθηση της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων και ενθάρρυνσης της μεγαλύτερης χρήσης βιολογικών προϊόντων στα δημόσια κυλικεία μέσω δημόσιων συμβάσεων.

Επιπλέον, για την αύξηση της βιολογικής παραγωγής, η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) θα παραμείνει βασικό εργαλείο στήριξης της μετάβασης στη βιολογική γεωργία, ενώ θα συμπληρωθεί, μεταξύ άλλων, από εκδηλώσεις ενημέρωσης και δικτύωσης για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και από την πιστοποίηση κυρίως ομάδων γεωργών και όχι τόσο μεμονωμένων γεωργών.

Τέλος, για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της βιολογικής γεωργίας, η Επιτροπή θα διαθέσει τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού για έρευνα και καινοτομία στον τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας και των αγροτικών περιοχών σε θέματα που αφορούν ειδικά τον τομέα της βιολογικής παραγωγής ή που είναι συναφή με αυτόν.

Σημειώνεται ότι η βιολογική παραγωγή συνεπάγεται ορισμένα σημαντικά οφέλη, όπως το ότι οι βιολογικοί αγροί διαθέτουν μεγαλύτερη βιοποικιλότητα κατά περίπου 30%, τα ζώα βιολογικής εκτροφής απολαύουν καλύτερης μεταχείρισης και λαμβάνουν λιγότερα αντιβιοτικά, οι βιοκαλλιεργητές έχουν υψηλότερα εισοδήματα και είναι πιο ανθεκτικοί και οι καταναλωτές γνωρίζουν ακριβώς τι αγοράζουν χάρη στο λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ.

Της Γεωργίας Χαννή